Een Urban Interieur: Zo doe je dat!

Een Urban Interieur: Zo doe je dat!

Geschreven door: Karin

Hoe tover je het thuis om naar een Urban interieur, dat beschrijven wij hier en dat vertellen wij je in deze video op YouTube! Ben jij als interieurliefhebber al via YouTube geabonneerd op Basiclabel? Kim van team Basiclabel geeft daar handige woontips en ze vertelt de nieuwste woontrends. Wanneer je aan gele taxi’s, vintage stores en extravagante kunst denkt, kom je al snel op New York City!!! Lees verder hoe je thuis het ‘New York city chic stijltje’ (of bekender) de Urban stijl je eigen kunt maken.

 

Waar herken je een Urban interieur aan?

Hou jezelf een beeld voor van grote open ruimtes, hoge plafonds, onafgewerkte betonnen of bakstenen muren, neutrale kleuren en veel natuurlijk licht. Nu is zo’n pand natuurlijk niet voor iedereen beschikbaar, en toch gaan we die ‘chique loft look’ ook thuis toepassen. En om mee te beginnen, een Urban interieur herken je aan de volgende elementen:

• De basis; kleuren
• Stoere muren
• Grote meubels met eenvoud
• Vintage
• Extravagante kunst
• Botanisch, groen


Blog Beeld week 29 - Urban woonstijl (1)

 

De basis

Kleur is de basis in de stijl van het interieur. En de kleuren die gebruikt worden in een Urban interieur zijn vaak rustig. Denk hierbij aan grijs, zwart of wit. En qua inrichting is het een combinatie van stoer, industrieel en vintage. Aangevuld met groene planten, minimalistische elementen en rijke stoffen. Een interessante, soms wat tegenstrijdige, mix die zowel in de stad als buiten de stad gecreëerd kan worden!

Let wel, dat je de Urban stijl niet verward met de Industriële stijl. Deze stijlen hebben overeenkomsten, maar zeker ook verschillen. De industriële stijl is wat ruwer terwijl de Urban stijl juist weer wat meer glamour heeft.

Nu de basis bekend is, kunnen we verder met het toepassen van deze Urban woonstijl.  

 

Stoere ‘Urban’ muren

Een bakstenen muur is op-en-top Urban. Dus mocht je al in het bezit zijn van een bakstenen muur, dan zit je helemaal goed! Heb je deze muur niet, kijk dan of je iets vergelijkbaars kunt creëren door een rauw randje aan je wand te geven of door middel van een behang met baksteenprint. Vind je dat niet ‘echt’ genoeg lijken, dan kun je bijvoorbeeld steen strips toepassen om die stoere en pure look aan de wand(en) te krijgen. Of waar je ook een hele stoere muur mee maakt is betonlook. Er zijn verschillende manieren om een betonlook op de wand te creëren. Je kunt kiezen voor een rustige, egale afwerking van de verf. Of je gaat aan de slag met een blokkwast waardoor er vegen ontstaan. Dit geeft iets meer verweerde look. En waarmee je een nog stoerder en realistischer effect krijgt is met tadelak verf. Die breng je met een spatel aan op de wand. Heel stoer!Blog Beeld week 29 - Urban woonstijl (2)


 

Grote meubels met rust en eenvoud

In de Urban stijl zie je vaak grote meubels, je kunt het daardoor wat eenvoudiger (niet te druk) maken en dat geeft rust in huis. Hoe lekker is het om thuis te komen in een relaxte rustgevende sfeer. Dat is wat deze woonstijl brengt.

Een voorbeeld van een groot meubel is voorbeeld de hoekbank Rodeo elephant skin of Statement hoekbank eco leather. Deze meubels zijn van groot formaat en voorzien van stoere materialen. En worden ook nog eens mooier door de jaren heen.

Waar je ook voor kunt kiezen is de Eames loungechair. Een echte eyecatcher! Dit is een stoel die je niet zomaar koopt want laten we eerlijk zijn het is geen goedkoop exemplaar. Een mooi en betaalbaar alternatief hiervoor kan de Job draaifauteuil van WOOOD zijn.  

Of kies voor een royale loveseat waar je gezellig bij elkaar kunt kruipen of een royale plek voor jou alleen kunt creëren. Kies bijvoorbeeld voor een groffe ribstof, dit geeft gelijk een retro tintje aan je interieur. De Date serie van Basiclabel is hier een goed voorbeeld van. Op onze website staan alle verschillende uitvoeringen, er zit er vast eentje tussen die goed in jouw interieur past. 

Ga ook voor vintage

Retro en vintage items is wat echt perfect in de Urban stijl past. Denk aan de vintage stores in New York, je vind ze er bijna op iedere hoek van de straat. Ook in Nederland vind je bijna in iedere stad of dorp wel een vintage of kringloopwinkel waar je de meest prachtige stukken bemachtigd. Een te gekke vaas, oud Perzisch vloerkleed of houten lijst voor aan de wand. En hoe mooi is het om producten een tweede leven te geven. Dus speur de tweedehandswinkels af, of verdiep je in het grote aanbod online; vintage items maken het interieur persoonlijk en compleet. Zeker in een Urban stijl is het gebruik van vintage items een hele mooie combinatie met de stoere, ruwe basis. 
 

Extravagante kunst

Echt onmisbaar in de New York city loft stijl is: kunst! Waar we de industriële elementen terugzien door het gebruik van grote, meubels combineer je dat dus met vintage en met kunst aan de wand. En dan met name extravagante kunst, dus echte eyecatchers die een statement in een ruimte maken. En kies daarbij dan liever voor één groot kunstitem, dan voor meerdere kleinere accessoires.  Dan springt het stuk eruit en kan het een weerspiegeling zijn van je persoonlijkheid.

Een statement betekent niet persé dat het een knalkleur hoeft te zijn. Het mag natuurlijk wel, maar het zit hem vooral in de grootte en de centrale plek die je het geeft in het interieur. Je kunt jouw jouw favoriete piece of art aan de muur hangen of zet een gaaf item op bijvoorbeeld een sidetable. En denk daarbij ook ‘out of the box’ want aan de wand hoeft niet altijd persé een schilderij te hangen. Ook een groot wandkleed of een object kan aan de muur worden opgehangen, zoals een fiets bijvoorbeeld.Blog Beeld week 29 - Urban woonstijl (4)


 

Botanisch, groen

Met planten kun je op makkelijke manier je interieur een upgrade geven. De groene kleur die je toevoegt aan het interieur geeft een botanische look, een essentieel onderdeel van een Urban interieur. En ben je gek op de hoge loftplafonds, maar hier zelf niet mee gezegend? Kies dan voor planten in verschillende maten voor een ruimtelijk effect. Ook kun je door middel van hangplanten de hoogte benutten en de ruimte benadrukken. Nu is het niet persé nodig om heel veel planten in huis te nemen. Je kunt ook voor één hele grote kamerplant gaan en zo een botanische sfeer creëren. En groot is ook echt groot, ga dan minimaal voor 180 cm hoog. Denk bijvoorbeeld aan een bananenplant of een paradijsvogelplant voor de Urban stijl en combineer deze dan met een mooie stenen pot in plaats van een rieten mand.


Hou jij ook van het ‘New York city chic stijltje’? Dan kun je na het doorlopen van deze tips je interieur helemaal Urban maken en waan je je echt in New York. Heb jij een andere woonstijl waar je meer over wilt weten? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal en laat je inspireren met leuke video’s over bijvoorbeeld de woontrends van 2022, waarin we verschillende stijlen laten zien.