Tips voor het inrichten van je woonkamer

Tips voor het inrichten van je woonkamer

Door: Natasja 

Je herkent het gevoel misschien wel. Je hebt je woonkamer ingericht met alle mooie meubels en spullen die je met zorg hebt gekocht en als je dan uiteindelijk thuis rondkijkt en alles zorgvuldig een plekje hebt gegeven krijg je toch niet helemaal dat ‘wauw’ gevoel. Het hoeft niet aan de spullen te liggen, maar misschien meer aan hoe je deze spullen in een ruimte toepast. Wat je smaak of stijl ook is, het inrichten van een woonkamer staat of valt met bepaalde handigheidjes. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, met deze tips voorkom jij de 7 meest gemaakte missers! 

Loop je woonkamer nog eens door en bekijk of jij onbewust de vibe in huis gemakkelijk kunt verbeteren met één (of meer) van deze 7 tips. Inrichten hoeft niet moeilijk te zijn. 

1.    De bank strak tegen een muur zetten
Soms ontkom je er niet aan, maar meestal kan het wel anders. De bank, meestal het grootste meubelstuk in een woonkamer, krijgt vaak de minste ruimte. Ga maar eens na, staat hij bij jou ook strak tegen de muur? In een hoek? Dit kan je woonkamer kleiner doen ogen dan dat hij daadwerkelijk is. In een rechthoekige woonkamer bijvoorbeeld kun je er ook voor kiezen om de bank ‘zwevend’ in een ruimte te plaatsen. Zo maak je er een echte eyecatcher van! Heb je vervolgens nog genoeg ruimte om achter te bank te lopen? Dan kun je er misschien een kinderspeelhoekje of werkplek achter maken. Is de ruimte wat beperkter? Dan kun je bijvoorbeeld een sidetable achter de bank plaatsen waar je een goede plant op plaatst.

Blog Beeld week 27 - 7 missers in het interieur (2)


2.    Te klein vloerkleed 
Een vloerkleed is een echte sfeermaker in een interieur en heeft als bijkomend voordeel dat het geluiddempend werkt. Heel eerlijk, een kleed kan soms best een grote uitgave zijn, maar het is vervolgens helemaal zonde van de uitgave als je een verkeerd kleed koopt! En met verkeerd bedoel ik eigenlijk 'te klein'. Een vloerkleed kan de verschillende zitmeubels optisch met elkaar verbinden zodat het een knus eilandje vormt en dat kan alleen als het vloerkleed ook groot genoeg is. Het mooiste is om een formaat te kiezen waarbij de voorpoten van de meubels die je bij het ‘eilandje’ wilt laten horen op het vloerkleed kunnen staan. Zo creëer je een mooi geheel in je interieur. 

3.    Meubels niet in proportie
Het is belangrijk dat het formaat van de meubels klopt met de ruimte waarin ze staan. Je wilt geen te grote meubels in een kleine ruimte. Dit laat de ruimte namelijk nog kleiner ogen. Maar je wil ook geen kleine meubels in een grote ruimte. Dan heb je veel te veel ruimte tussen de meubelstukken en dan lijkt de ruimte haast leeg. Het word dan lastig om een sfeervolle woonkamer te krijgen. 

Vind je het lastig om in te schatten wat het juiste formaat is? Meet dan je woonkamer op. Klinkt misschien suf, maar meten is echt weten. 

Blog Beeld week 27 - 7 missers in het interieur (4)


4.    Gordijnen niet juist opgehangen 
Het kiezen van de juiste gordijnen is een hele belangrijke, ze kleden de woonkamer namelijk echt aan! Investeer daarom altijd in gordijnen op maat. Als je de juiste stof en kleur hebt gevonden ben je er nog niet helemaal. Het ophangen zelf is ook een kunstje op zich. Om de hoogte van een ruimte te benadrukken is het juist mooi om de gordijnroede of rails hoog op te hangen. Toch wordt de roede of rails vaak net boven het raam geplaatst en dat is zonde.. dat maakt dat het plafond lager oogt. Ook wil je het liefst dat de gordijnen tot de vloer komen. Voor een extra chic gevoel, zelfs nog wat langer. Op deze manier omlijst je de ruimte, net als bij een mooi kunstwerk. 

5.    Rommelige open kast 
Een open vakkenkast, of inbouwkast is een heel goed item in huis. Maar pas op, de valkuil hier is dat je te veel spullen in deze kasten zet, waardoor het onrust geeft in je woonkamer. Een vakkenkast moet je zien als zijnde een pronkkast. Een kast waar je je mooiste spullen in uitstalt. Houd daarom de kast zo luchtig mogelijk en zet hem niet te vol. Verdeel en groepeer jouw mooiste, vondsten en herinneringen. Op deze manier krijgen deze spullen ook echt de aandacht die ze verdienen. 
De overige losse spullen, die je wel snel bij de hand wilt hebben maar die je niet perse hoeft uit te stallen, kunnen worden opgeborgen in bijvoorbeeld een dichte mand.

Blog Beeld week 27 - 7 missers in het interieur (3)


6.    Overload aan spullen 
Te weinig spullen toont kil, maar te veel spullen creëert een bepaalde onrust. Een ruimte wordt vaak als prettig ervaren als het wat minder vol staat en je aandacht daardoor beter uitgaat naar de mooie items die erin staan. Kun je geen afscheid nemen van een bepaald item? Kies er dan bijvoorbeeld voor om af en toe gewoon te wisselen van items. Afwisseling is leuk, daardoor blijft je interieur verrassend en door een switch blijft het aantal items gelijk en behoud je de rust. 

Blog Beeld week 27 - 7 missers in het interieur (1)


7.    Tip: vergeet groen niet
Tot slot nog een tip: Iets wat een interieur letterlijk levendiger maakt, is het toevoegen van groen. Dat kan in de vorm van planten of in de vorm van een verse bos bloemen op de tafel. Geen groene vingers? Er zijn genoeg planten die nauwelijks onderhoud nodig hebben of je hebt tegenwoordig super mooie kunstplanten die niet van echt te onderscheiden zijn.

Deze kleine aanpassingen geven een groots effect in de woonkamer. Ik ben benieuwd naar jullie Basiclabel interieurs, leuk als jullie ons vermelden in jullie foto’s op social. Ben je benieuwd naar meer tips voor het inrichten van je woonkamer? Bekijk dan ook eens ons YouTube kanaal, daar staan meer video’s klaar waar je ook direct het resultaat kunt zien van een kleine aanpassing in huis.