Woonkamerinspiratie: In vijf stappen naar jouw perfecte woonkamer

Woonkamerinspiratie: In vijf stappen naar jouw perfecte woonkamer

Geschreven door: Natasha

Heb je zin om je woonkamer te veranderen, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? In deze blog delen we tips over hoe je van jouw woonkamer een plek maakt waar jij je heerlijk thuis voelt! Daarnaast vertelt interieurspecialist Kim van het Basiclabel team in deze video op YouTube waar je op moet letten bij het inrichten van je woonkamer, zodat je genoeg inspiratie hebt om zelf aan de slag te gaan.

Thuis is de plek waar we ons fijn moeten voelen en laat de woonkamer nou één van de ruimtes zijn waar je de meeste tijd doorbrengt! Om deze reden is een interieur dat helemaal voldoet aan jouw voorkeuren dan ook niet geheel overbodig. In deze blog laten we zien hoe je in vijf stappen jouw perfecte woonkamer kunt creëren!

1. Functie van woonkamer

Back to the basics. Maak een wishlist met alle functies die deze ruimte in huis moet vervullen. Borrelen, lezen, relaxen of je favoriete serie kijken; in deze ruimte gebeurt vaak veel meer dan dat je in eerste instantie denkt. Laten we een plekje voor de open haard niet vergeten, zorgt gegarandeerd voor een aangename sfeer in huis en vaak dé populairste plek van het huis in de wintermaanden. Wanneer je jouw wishlist compleet hebt kun je aan de slag met de indeling van de ruimte. 


2. Indeling

Next step: denk na over de plek waar je wilt zitten. Houd je van overzicht of juist van veel daglicht? Ben je iemand die graag naar buiten kijkt of zoek je als kookliefhebber graag de verbinding tusen de woonkamer én keuken? De antwoorden op deze vragen zijn de basis voor de perfecte indeling van jouw woonkamer. Ben je van plan om ook te gaan werken in de woonkamer, dan is het bijvoorbeeld ook goed om rekening te houden met waar de stopcontacten zijn geplaatst. Zo kun je ten alle tijden je laptop opladen zonder gedoe. Ook is het goed om rekening te houden met looproutes en deuren. Bij een eettafel heb je bijvoorbeeld 120 cm ruimte nodig om je stoelen van tafel te schuiven en er makkelijk langs te kunnen lopen. En houd bij deuren ook rekening met de draairichting; het zou zonde zijn als er bij het openen van een deur iets in de weg staat. Na het puzzelen is het tijd voor de inrichting en kun je eindelijk je favoriete borden op Pinterest erbij pakken!

Woonkamer blog 2


3. Bepaal jouw woonstijl

Het kan best lastig zijn om je interieurstijl te omschrijven in een paar keywords. Vaak zijn het de meest opvallende meubelstukken of je favoriete eyecatchers in huis die samen voor een goed beeld zorgen van jouw interieurstijl. Vind je veel verschillende stijlen mooi? Vertaal dan je favoriete Pinterest borden door naar een écht moodboard. En omdat we online al genoeg scrollen en klikken is er niks leukers dan weer eens creatief aan de eettafel aan de slag te gaan. What’s next? Verzamel alle interieurmagazines die je in huis kunt vinden en combineer je favoriete knipsels met kleur- en stofstaaltjes van bijvoorbeeld gordijnen of van een bank. Denk ook aan natuurlijke materialen zoals klei of rotan. Door kleuren, vormen en materialen te combineren komt je moodboard tot leven, zodat je een nog beter beeld hebt van jouw woonstijl.

 
Woonkamer blog 5


4. Meubels

Nu je een goed beeld hebt van jouw woonstijl kun je het moodboard gebruiken als leidraad voor het uitzoeken van de meubels voor in jouw perfecte woonkamer. Welke stijl je ook kiest, een bank is een essentieel meubelstuk voor in de woonkamer en vormt hét centrale punt. Maar waar let je op bij het uitzoeken?

Start bij het model en het formaat

  • Heb je een grote woonkamer en zoek je een bank met genoeg zit- én ligplekken voor het hele gezin? Dan kan een elementenbank de ideale uitkomst zijn, omdat je hiermee de ideale opstelling zelf kunt bepalen. 
  • Heb je een kleinere woonkamer, of komt er vaak visite langs? Dan is een 3-zitsbank met een extra zitplek in de vorm van een fauteuil misschien een betere optie. 
  • Daarnaast is het vaak lastig om te bepalen of een bank goed past in de woonkamer. Tip: gebruik afplaktape om de afmetingen van de bank visueel te maken zodat je goed kunt zien of de bank die je in je hoofd hebt gaat passen!

Bepaal of je een bank wilt met poten of zonder

  • Pootjes zorgen voor een luchtig gevoel, je ziet namelijk meer van de vloer en het ziet er elegant uit.
  • Een bank zonder of op lage poten ziet er vaak gezellig uit en en past perfect in een stoerder interieur.
 

Maximale comfort

  • De hoogte en diepte van de bank zijn hierin van belang, maar natuurlijk ook de zachtheid en het type kussen.
  • Losse kussen kunnen bijvoorbeeld heel lekker en zacht zitten, maar houd er rekening mee dat je ze ook regelmatig moet opschudden om alles mooi te houden.

Woonkamer blog 4


5. Woonaccessoires / styling

Wanneer je de indeling en de belangrijkste meubels voor je woonkamer hebt uitgekozen, kun je met woonaccessoires en styling meer sfeer aan je interieur toevoegen. Denk hierbij aan een mooi vloerkleed, een salon- of bijzettafel, kussens, planten, kunst en andere accessoires. Om eenheid te creëren in een woonkamer is het belangrijk om kleuren en materialen goed op elkaar af te stemmen. Door verschillende tinten uit één kleurenpalet met elkaar te combineren zorg je voor rust, maar creëer je tegelijkterijd toch een interessante geheel. Wat moet je doen als je juist een grote of kleine woonkamer hebt. Hierbij de tricks waarmee je altijd goed zit:
  1. Heb je een kleinere woonkamer? Kies dan voor 'luchtige' en slanke meubels, zoals een bank op pootjes en een ronde eettafel. Ook zijn 'multifunctionele' meubels zoals krukjes erg handig en kunnen spiegels en lange gordijnen de ruimte optisch groter en hoger doen lijken. 
  2. Heb je juist een grote woonkamer? Kies dan voor grote meubels en statement pieces. Zo voorkom je dat een ruimte leeg en kaal aanvoelt. Vloerkleden zijn in grote ruimtes extra belangrijk. Ze zorgen namelijk voor sfeer en hebben als bijkomend voordeel dat het geluid dempt! Daarnaast kun je muren ‘opleuken’ door verschillende soorten wanddecoratie op te hangen. Zo ziet een ruimte er al snel minder leeg uit.


Hopelijk helpen deze vijf stappen jou bij het inrichten van je woonkamer. We zijn benieuwd naar jullie Basiclabel woonkamers, leuk als jullie ons vermelden in jullie foto’s op social. Ben je benieuwd naar meer tips voor het inrichten van je woonkamer? Bekijk dan ook eens ons YouTube kanaal, daar staan meer video’s klaar waar je ook direct het resultaat kunt zien van een kleine aanpassing in huis.