Zo creëer je een feestelijke dinertafel!

Zo creëer je een feestelijke dinertafel!

Geschreven door: Emma

Het is zo ver, december de feestmaand is begonnen! Dit jaar natuurlijk anders dan anders, maar daarom extra reden om het thuis gezellig te maken. Heb je een feestelijk (kerst)diner op de planning staan? Ik geef je in dit artikel tips waarmee je een mooie tafelsetting kunt creëren. Zelf ben ik daar dol op en de eettafel wordt dan ook meerdere keren per jaar omgetoverd tot een feestelijk geheel passend bij het thema van dat moment.

Starting from the bottom
Laten we beginnen met de basis. Heb je net een mooie nieuwe houten tafel gekocht, dan kan ik me voorstellen dat het mooi is om deze te laten zien. Kies dan voor of een mooi onderbord of placemats in een ronde of rechthoekige vorm afhankelijk van de vorm van je tafel. Het kan ook heel sfeervol zijn om voor een tafelkleed te kiezen. Zelf heb ik meerdere tafelkleden in huis: van basic kleuren zonder thema tot glitters en drukke prints. Kies je voor een druk tafelkleed? Kies dan voor een wat rustiger en eleganter servies. Kies je juist voor the other way around? Pak dan uit met het servies en durf te experimenteren.

Koppen & schotels
Naast mijn voorliefde voor tafelkleden ben ik dol op serviezen, en ja ook daar heb ik er meerdere van in huis. Ik investeer graag in mooie serviezen die tijdloos zijn en lang mee gaan. Ik ben dol op mixen en matchen. Ik heb een mooi ‘standaard’ wit servies en probeer daarnaast te variëren door dit servies aan te vullen met kopjes en bordjes in andere kleuren. Ben je nog op zoek naar een tijdloze serviesset? Ik spotte deze zwarte set van vtwonen die nu flink afgeprijsd is! Op de tafel creëer je dynamiek door verschillende laagjes te maken. Kies voor een onderbord, met daarop een plat bord en bovenop een diep bord of schaaltje. Als je voor een eenheid wil gaan kun je alles in dezelfde kleur doen met bijvoorbeeld deze bordjes van Housedoctor gecombineerd met de grote borden en kommen. Maar wat ook heel leuk is om te doen, is om te kiezen voor een wit onderbord en een bordje of kom in een apart formaat te kiezen zoals deze. Staat het servies op tafel? Geef dan de wijnglazen en waterglazen een plekje en zet een mooie karaf op tafel. Dan is het tijd voor het bestek. Kies voor prachtig zilver óf voor eens iets anders zoals goud of zwart .

Feestelijk tafelen 1


Mooimakers
Dan het leukste gedeelte: de mooimakers. Stoffen servetten staan meteen heel chique op de tafel. Plaats ze aan de zijkant van het bord of rol ze op en leg ze op de borden. Heb je geen servetringen? Een mooi lintje werkt net zo goed. Dan is het tijd voor de kandelaren & kaarsen. Ook hierin kun je mixen en matchen. Ik vind het bijvoorbeeld erg mooi om verschillende vormen kandelaren in dezelfde kleur met elkaar te combineren. Door de kleur passen ze bij elkaar maar door de verschillende vormen wordt het een speels geheel. Verdeel de kandelaren over de tafel. Dit hoeft zeker niet recht maar mag best wat scheef staan. Maak het geheel af met een kaars in de juiste kleur. Heb je al een vrije drukke tafel? Kies dan voor een kleur die terug komt in bijvoorbeeld de bordjes of de servetten. Maar heb je juist een rustige tafel? Kies dan voor een wat fellere kleur om wat meer uit te pakken.

Tip: heb je een diner met meerdere gangen op de planning staan? Schrijf het menu op een mooi kaartje en leg deze bij de bordjes of print een mooi menuutje uit. Ook leuk: naamkaartjes!


Finishing touch
Met bloemen maak ik een table setting helemaal af. En nee, hiervoor hoef je niet speciaal bloemstukjes te laten schikken bij de bloemist. Wat ik altijd doe is ik koop drie bosjes bloemen:
  1. Een groen takje zoals eucalyptus.
  2. Een fijner takje met een klein bloemetje zoals gipskruid.
  3. Bloemen met een kleurtje zoals pioenrozen, campanula’s, dalia’s of gladiolen.


Tijdens de kerstdagen vind ik besjes ook erg leuk. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor kunstbloemen of droogbloemen. Kies voor een grote vaas aan de zijkant of het midden van de tafel en verdeel de rest van de bloemen over kleine vaasjes en mix deze met elkaar. Als je geen kleine vaasjes hebt doen waterglaasjes ook het werk. Van de takjes kun je ook nog een takje op ieder bordje leggen voor een extra feestelijk effect. Heb je een vaasje over? Plaats deze dan bij de entree of in de keuken zodat het in het hele huis gezellig is. Aan tafel!

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om thuis aan de slag te gaan. Heb je onze te gekke win actie gezien? Klik hier en maak kans op een gedekte tafel t.w.v. 200,-!