Feestelijk tafelen

Feestelijk tafelen

Hebben we het over de decembermaand, dan hebben we het automatisch ook over eten! December staat in het teken van feestelijke maaltijden aan prachtige eettafels. Urenlang dineren doe je natuurlijk het liefst aan een prachtig gedekte tafel, maar hoe zorg je er voor dat de tafelinrichting je gerechten nog meer laat shinen? Wij geven je graag wat tips.

Goede basis, halve werk

Een goede basis is het halve werk. Dit klinkt héél cliché, maar is echt waar! Bedenk goed welke sfeer je wilt overbrengen met je eettafel en maak dan een plan. Een houten eettafel is prachtig met een aantal verticale linnen tafellopers. Dit geeft een warme sfeer en meer diepte aan je eettafel. Een tafelkleed over de hele tafel geeft juist iets meer rust. 
Ga je voor een klassiek wit servies, of pak je uit en ga je voor kleur? Zorg dat de kleuren op tafel wel matchen voor een rustig geheel. Spanning breng je aan door eens te variëren met verschillende soorten materialen: een metalen of houten onderbord contrasteert mooi met een porseleinen bord. Gebruik naast je servies eens een aantrekkelijk bestek in plaats van het gebruikelijke zilveren bestek. Goud of zwart geven net die extra touch!Less=more 
Nadat je uren in de keuken bent bezig geweest met het voorbereiden van je feestmaaltijd wil je natuurlijk dat de eerste indruk van de gerechten bij je gasten spectaculair is! Less = more is daarom een tip die je gaat helpen bij de presentatie van je gerechten. De borden moeten niet te klein zijn voor je gerecht, dit zorgt voor een rommelig en vol bord. Ook met een te groot bord valt je gerecht in het niet. En denk eraan, oneven ingrediënten geven een meer natuurlijke look. Vijf garnalen doen het nou eenmaal beter dan vier. Serveer de bijgerechten op een mooie houten of marmeren eetplank en de sauzen in schaaltjes. Op deze wijze maak je het jezelf gemakkelijk én staat het prachtig op de eettafel. Garneer met wat kruiden zoals takjes tijm, of rozemarijn. Extra handig is dat iedereen zijn of haar eigen gewenste hoeveelheid kan pakken.

Vtwonen linnen tafelkleed en emaille onderbord feestelijk tafelenTafeldecoratie
Met de decoratie op tafel kun je uitpakken! Kaarsen geven een instant warme sfeer aan een eettafel. Voeg kandelaars toe in verschillende hoogtes, zodat je eettafel niet te statisch wordt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Marble of Fizz kandelaren. Ook met servetten kun je een extra touch geven op tafel. Vouw ze in een mooi figuur, leg ze op het bord met een mooie servetring of gebruik een funky servethouder als Vanity voor een klein feestje op het bord. Groen maakt je eettafel compleet. Leg wat dennentakken, of eucalyptus takken verspreid neer. Ook heel gaaf is het om deze takken als groepjes vast te binden en er een tafelstuk van te maken in het midden van de eettafel. 

Misschien wel de allerbelangrijkste tip van allemaal: Om tijdens het uitserveren van jouw heerlijke gerechten je feestkleding netjes te houden is een prachtig, feestelijk schort onmisbaar! Hierdoor bespaar je jezelf outfit stress op het laatste moment vanwege een rode wijnsaus vlek op je prachtige witte blouse. En zeg nou zelf, dat zou toch zonde zijn?! Succes en eet smakelijk!