Goede voornemens en een bewuste leefstijl

Goede voornemens en een bewuste leefstijl

Geschreven door: Karin 

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat velen van ons even stilstaan en bewust nadenken over hoe zijn of haar leefstijl nu is. Bezinning en reflectie… Zijn we tevreden over hoe we ons leven invullen en trekken we deze levensstijl bewust zo door? Of gaan we dit nieuwe jaar anders invullen.


Een bewuste leefstijl; onze tips en trucs

Ben je op zoek naar ideeën of tips over goede voornemens en een gezondere bewuste leefstijl? Veel van de dingen die de meeste mensen willen veranderen zijn ons allen bekend en komen ieder jaar weer terug op het lijstje. Dit zijn de meest voorkomende goede voornemens op een rijtje:


Gezonder leven

We weten eigenlijk best wel hoe we dit kunnen doen, maar we hebben wel eens een zetje nodig. En daar is bijvoorbeeld ‘dry january’ voor bedacht. En stoptober (de stoppen-met-roken-campagne). Ook belangrijk is gezonde afwisselende voeding. Minder koffie horen we veel. En de wens om een paar keer in de week te sporten. Afgewisseld met wat yoga. Want we willen ook minder stress. Wat tevens bijdraagt aan een ‘happy life’ is persoonlijke ontwikkeling, kies voor jezelf een leuke cursus of hobby. Durf jezelf eens goed in de (pas)spiegel te bekijken en maak jouw plan!


Financieel overzicht

Het kan ontzettend veel ruimte en rust in je hoofd geven wanneer je alle financiën op een rij hebt. En probeer dit gedurende het jaar vast te houden. Gun jezelf thuis een fijne werkplek met een ‘gezonde’ juiste houding en zo houd je het makkelijker bij.


Alles op orde

In het nieuwe jaar willen we alles in huis weer op orde hebben. Heb je hiervoor de juiste kasten en opbergers? Bekijk ons brede assortiment van kasten hier. Wanneer je alles opgeruimd hebt en misschien ook wel bewust hebt nagedacht over ontspullen. Ga dan op zoek naar een leuke kalender, agenda of hang de leuke papierrol van vtwonen bijvoorbeeld aan de wand zodat je jezelf aan je eigen nieuwe ideeën kunt herinneren.

Sfeerbeeld duurzaam interieur_1


Tijd vrijmaken voor familie en vrienden

Vooral door de tijd waar we nu inzitten met het Corona virus, laat ons beseffen hoeveel we geven om familie en vrienden. We zijn tegenwoordig zo druk allemaal. Leg waardevolle momenten met elkaar vast en hang in de slaapkamer, hal of woonkamer een wandje vol met mooie fotolijsten van vtwonen bijvoorbeeld. Of mix en match verschillende lijstjes en zet ze op een mooie eiken wandplank. Net wat bij jou past! En zo kunnen we erbij stilstaan en worden we herinnert om weer iets gezelligs in te plannen.


Iets terug doen voor de samenleving

Dit kan natuurlijk een donatie aan een goed doel zijn. Maar het kan ook in de vorm van iemand in je eigen omgeving helpen zijn. Neem anders een momentje om bewust na te denken wie er in jouw vriendengroep of familie een beetje hulp of gezelligheid kan gebruiken. Ook wordt natuurlijk opvallend veel het thema duurzaamheid genoemd. Ondanks dat het best een lastig en breed begrip is, denken steeds meer mensen na over hun ecologische voetafdruk. En gaan bewuster leven.

 

Bewuster wonen

Maar hoe integreer je duurzaamheid nu in jouw leefstijl? De eerste stap is interesse en er bewust over nadenken. Wanneer jouw ogen erop gericht zijn, zul je stapje voor stapje voor jezelf kijken waarmee jij op een makkelijke manier een klein beetje verschil kunt maken. En dat kan al heel snel! Alle kleine beetjes zullen helpen.
Je kunt bijvoorbeeld thuis ontspullen en bewuster shoppen. En voordat je iets weggooit kun je bedenken of het item een tweede leven mee kan. Ook voedselverspilling is eenvoudig te voorkomen door bewuster om te gaan met voorraden in huis. Neem bijvoorbeeld een overzichtelijke keukenkast zodat je kunt zien wat je nog in huis hebt.
Is al je verlichting op orde of heb je veel te veel lampen overal staan? Kies bijvoorbeeld voor één serie Kalimantan, dit brengt rust en overzicht. Is alle verlichting al voorzien van een LED-lamp? En laat ze niet onnodig lang aanstaan. Is jouw huis goed geïsoleerd? De warmte kun je goed binnen houden door alle deuren achter je dicht te doen. En hang bijvoorbeeld dikke gordijnen op. Er valt enorm veel te besparen op energieverspilling. Pak wat vaker de fiets, lopend of ov. Met trein of fiets op vakantie. Misschien kan zelfs de (tweede) auto wel weg?

Sfeerbeeld duurzaam interieur_3


Duurzame collectie

Inmiddels zetten al heel veel bedrijven zich in voor dit thema. Dus ook bij het kiezen van een nieuw interieur kun je bewustere keuzes maken. Op onze duurzaamheidspagina vind je alle items met een duurzaam karakter. Ieder product op zijn eigen manier.
Bijvoorbeeld door:
  1. Natuurlijke materialen en FSC hout
  2. Een milieuvriendelijke verpakking
  3. Een milieubewust productieproces
  4. Gewoon; afkomstig uit NederlandHoe houd ik mijn bewuste leefstijl vast

Vind de juiste balans. Wil niet in één keer compleet alles anders. Integreer stap voor stap nieuwe elementen in je leven en bedenk voor jezelf een methode waardoor je jezelf iedere dag herinnert aan jouw ‘nieuwe’ ideeën. Wat goed kan werken is bijvoorbeeld iedere dag koud afdouchen. Doordat je zelf bewust de knop omdraait kies je voor verandering. Of spreek met jezelf af om iedere dag 10 minuutjes in je favoriete fauteuil te gaan zitten, zonder afleiding van een mobiel of iets dergelijks. Kijk bewust naar wat je belangrijk vindt, waar je van houdt en wat er bij je past. Zo vind jij de leefstijl die voor jou zal werken, het maakt je blij en dan houd je het makkelijker vol.