Welke eetkamerstoel kies jij?

Welke eetkamerstoel kies jij?

Geschreven door Kim W.

Ben je op zoek naar nieuwe stoelen voor in de eetkamer? Dat kan soms een lange zoektocht zijn. Wij geven je hier een aantal tips zodat jij makkelijker en sneller de juiste eetkamerstoel vindt. Want naast de looks is het goed om nét wat verder te kijken. Waar je op kunt letten bij het kiezen van de juiste eetkamerstoel is bijvoorbeeld het aantal stoelen, de hoogte en het comfort. Of je nu online koopt of in de winkel aanschaft! Onder andere de volgende factoren zijn belangrijk om te bepalen voordat je stoelen voor bij de eettafel gaat kopen. De volgende stappen helpen je bij het uitzoeken van de perfecte eetkamerstoelen!

 

Stap 1: Hoeveel stoelen passen er aan de tafel?

Het is belangrijk dat de verhouding tussen de tafel en het aantal stoelen in balans is, dat wil zeggen: zet niet te veel stoelen aan de tafel, maar ook zeker niet te weinig. De afmeting en de vorm van de tafel is bepalend voor het maximaal aantal stoelen dat je kwijt kunt. Reserveer 60 a 70 centimeter per persoon aan tafel! (Hierin zit de breedte van de stoel verwerkt plus de ideale afstand van 10 cm tussen twee stoelen in). Je wilt namelijk voorkomen dat je tijdens het eten de buurman of -vrouw met je ellebogen aanstoot, en om te kunnen gaan zitten en de stoel te verschuiven. Ga dus uit van 60-70 cm per stoel!

Let ook op de positie van de poten van de eettafel, de zitdiepte van de stoel en de lengte van benen. Aan een eettafel met een ‘kruis-’ of ‘pilaarpoot’ passen meer stoelen dan aan een eettafel met poten op de hoeken. Juist de ruimte tussen de poten bepaalt hoeveel plaats er is voor je eetkamerstoelen. Je wilt immers wel de stoelen aan kunnen schuiven en kunnen zitten zonder je knieën te stoten.
 

Stap 2: Check vooraf de hoogte van de stoel


Stel, je hebt ontzettend mooie stoelen gevonden maar bij levering blijkt dat je er niet lekker op kunt zitten wanneer je ze aan tafel schuift. Zonde! Houd dus vooraf rekening met de hoogte van je tafel, de hoogte van armleuningen en let ook op de dikte van het blad en eventuele tafelregel(rand). Het is namelijk prettig als er nog 10 centimeter ruimte tussen je benen en de tafelrand zit zodat je zonder ongemak van tafel kunt schuiven. Je benen komen vaak ook iets omhoog bij het afzetten.
Daarnaast is de hoogte ook afhankelijk van jouw zitvoorkeur. De meeste eettafels hebben een hoogte van rond de 76 centimeter en stoelen zijn gemiddeld rond de 47 cm hoog.  Als je het prettig vindt om hoger aan tafel te zitten, kies dan voor een eetkamerstoel met een zithoogte hoger dan 47 centimeter. Zoals de gestoffeerde stoel Vogue, velvet eetkamerstoel Amber of vtwonen Dining stoel in zachte bouclé stof. 
Zit je graag wat lager aan tafel? Dan is een eetkamerstoel met een zithoogte lager dan 47 centimeter een goede keuze. Voorbeelden hiervan zijn de Ivy eetkamerstoel met metaal, de trendy spijlenstoel Bliss of Form houten stoel van BePureHome.


Blog-Beeld-3-Welke-stoelen?

 

Stap 3: Comfort of liever praktisch?


Tijd om keuzes te maken. Wordt het een kunststof of houten stoel? Of toch liever stof of leer? En ga je voor een stoel met armleuningen of juist zonder? Allemaal keuzes die niet alleen de uitstraling van de stoel bepalen, maar die ook invloed hebben op het zitcomfort. Tip! Kijk naar jouw woonsituatie en leefstijl. En bepaal vervolgens welke type stoel daar het beste bij past. Is de eethoek vooral bedoeld voor een ontbijtje en het avondeten? Dan speelt het comfort van de stoelen een minder belangrijke rol en kun je kiezen voor een houten of kunststof stoel

De voordelen van een houten stoel:
•    Hout heeft een natuurlijke uitstraling en geeft gelijk een warme sfeer aan je eethoek.
•    Houten eetkamerstoelen zijn relatief onderhoudsvriendelijk. 
(En hoewel hout is niet het meest comfortabele materiaal is, kan een leuk zitkussen een hoop goedmaken!)

De voordelen van een kunststof stoel: 
•    Ideaal met kleine kinderen. Je poetst een vlekje namelijk zo weg!
•    Kunststof stoelen bestaan vaak in de leukste kleurtjes. Perfect voor als je een echte eyecatcher voor aan tafel zoekt.

Houd je van uitgebreid tafelen of wordt de eethoek ook gebruikt om aan te werken (of om te kleuren en te knutselen) dan zijn comfortabele stoelen natuurlijk juist weer heel fijn. Een gestoffeerde stoel is dan een goede optie. 

De voordelen van een gestoffeerde stoel:
•    Stoelen met een stoffen zitting zitten altijd lekker zacht en comfortabel.
•    Stof geeft jouw eethoek een warme, sfeervolle en luxe uitstraling.

Wel is het soms oppassen met scherpe dingen voor haaltjes en met knoeien. Maar wees daar ook weer niet te huiverig voor. Voor de meeste stoffen zijn er gelukkig beschermende sprays om vlekken te voorkomen. En velvet is bijvoorbeeld een stof die heerlijk zacht is, maar ook heel goed tegen een stootje en vloeistoffen kan!

Naast het materiaal zijn de armleuningen misschien nog wel bepalender voor het comfort van een stoel. Zeker wanneer je zit na te tafelen of aan tafel werkt is het prettig om je armen te ondersteunen. Deze ondersteuning draagt bij aan een ergonomische zithouding en maakt dat je langer en comfortabeler in eenzelfde positie kunt zitten.
 

Stap 4: Match met de tafel en de vloer


Heb je het aantal, de hoogte en het comfort van de stoelen bepaald? Dan kunnen we nu de stijl van jouw nieuwe stoelen matchen met de tafel. Zo vraagt een robuuste tafel om stoelen met wat meer body, zodat ze niet ‘wegvallen’ in het geheel. En vice versa: bij een slanke tafel passen beter wat subtiele stoelen met een wat fijner design. Kijk daarnaast ook of de poten van de stoel bij het onderstel van de tafel passen, zowel in kleur als vorm. Wanneer jouw eettafel bijvoorbeeld een ‘druk’ onderstel heeft, is het vaak beter om minimalistische stoelpoten te kiezen. Zo blijft je eethoek rustig en in balans. 
Uiteraard wil je ook dat jouw stoelen mooi bij de vloer passen. Vergeet daar niet op te letten! Donkere poten vallen bijvoorbeeld weg op een donkere vloer en houten stoelpoten op een houten vloer is vaak ook niet gewenst. 


Blog-Beeld-4-Welke-stoelen?

 

Stap 5: De ‘looks’ en de achterkant


Het klinkt misschien als een open deur, maar toch beoordeelt men vaak vooral de voorkant van een stoel op zijn looks. Minstens zo bepalend is de achterkant; dit is tenslotte waar je altijd tegenaan kijkt. Vergeet dus ook niet te kijken naar de kleur, vorm en afwerking van de zij- en achterkant van een eetkamerstoel! Misschien zit er wel een rits zoals bij de eetkamerstoel Dining van vtwonen.  

 

Stap 6: De keuze ‘eenheid’ vs ‘mix’


Hou je van eenheid en ga je voor allemaal dezelfde stoelen of vind je dat maar saai en combineer je liever verschillende stoelen met elkaar? Een set dezelfde stoelen zorgt voor rust en eenvoud in je interieur. Maar hebben jij en je partner andere ideeën over hoe jullie ideale eetkamerstoel er uitziet? Dan is het misschien een mooie oplossing en uitdaging om samen een mix van stoelen bij elkaar te zoeken. 
Tip! Kies bijvoorbeeld voor een set van verschillende stoelen in dezelfde kleurtinten. Zo creëer je eenheid met een speelse twist. Het voordeel van een combinatie van stoelen in verschillende vormen en materialen biedt ook mogelijkheden om jullie beide woonwensen terug te laten komen in de eethoek én je kunt verschillende comforttypes met elkaar te combineren. Een win-win! 

Met deze tips vind jij in no-time de juiste stoelen, veel shopplezier! En wil jij weten hoe jij de perfecte eettafel kiest voor jouw interieur? Bekijk dan deze video.