Welke eettafel past bij jouw interieur?

Welke eettafel past bij jouw interieur?

Geschreven door: Karin

Ben je op zoek naar een nieuwe eettafel en ben je benieuwd welke stappen je kunt doorlopen voor het kopen van een tafel die het beste bij jou thuis past? Lees dan verder en bekijk deze video met uitgebreide tips van onze collega Kim! Kim is interieurspecialist èn finalist van het tv- programma ‘Interieurtalent gezocht’.
 

Stappen(plan) voor het kopen van de juiste eettafel 

Ben je op zoek naar een nieuwe eettafel? Maar weet je niet welke afmeting het beste bij jou in de ruimte past en of je nu het beste kunt kiezen voor een ovalen tafel, een vierkante- of juist een ronde tafel? No worries… Wij gaan je hierbij helpen! 

Wanneer je de volgende drie stappen aanhoudt ontdek je de juiste tafel die bij jou in de ruimte en bij de andere meubels past: 

Stap 1: Kies de juiste afmeting voor je tafel
Stap 2: Bepaal de juiste vorm
Stap 3: Houd rekening met het aantal stoelen

Blog-beeld-1-Welke-eettafel

 

Stap 1: Wat is de juiste afmeting voor je eettafel?


Bij de keuze voor een nieuwe tafel is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de eethoek en het aantal gewenste eetkamerstoelen rond de tafel. Laten we beginnen met de grootte van de ruimte. Of je nu een aparte eetkamer hebt of jouw eethoek zich in de keuken of woonkamer bevindt, onderstaande tips helpen je de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten. Meet de ruimte op om te kunnen bepalen welke afmetingen de tafel kan hebben en bedenk daarbij aan welke zijdes van de tafel je wel of geen loopruimte wilt. Wil je makkelijk voorbij de tafel kunnen lopen? Reken dan zeker zo’n 120cm tussen de muur en de tafel. Heb je geen loopruimte nodig? Reken dan voor eetkamerstoelen zonder armleuningen minstens 60 centimeter tussen de tafel en de muur. En voor een eetkamerstoel met armleuning is dit ongeveer 75 centimeter. Je reserveert deze ruimte om je stoel naar achter te schuiven en plaats te kunnen nemen. Hoeveel stoelen er om welke tafel passen zie je hier.

De ruimte die over blijft is dan de maximale grootte van de tafel die je in de ruimte kunt neerzetten. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je al deze ruimte moet pakken. Let wel! Als je voor een kleinere tafel kiest, zorg er dan voor dat je hem niet te klein kiest om wel de juiste balans in de kamer te houden. Een te kleine tafel kan namelijk wat ‘ielig’ ogen en wegvallen in de ruimte. Kim laat in haar video ook zien hoe je het beste de ruimte kunt meten, bekijk de video.  

Blog-beeld-2-Welke-eettafel

 

Stap 2: Bepaal de juiste vorm 


Tafels zijn er in allerlei modellen. Het meest gangbare model is de rechthoekige eettafelEen vierkante tafel komt goed tot z’n recht wanneer de ruimte zich daarvoor leent, en de laatste jaren zijn de ronde eettafels heel populair. De trend in het interieur van nu zijn organische vormen en daar sluit de ovalen eettafel en bijvoorbeeld de tafel Tablo organisch van het woonmerk WOOOD perfect bij aan.

Nu je de afmetingen hebt opgemeten kun je kijken naar de vorm van de ruimte bij jou thuis. Heb je een rechthoekige ruimte? Dan is een rechthoekige- of ovale tafel het mooist om de lengte van de ruimte te benadrukken.
En voordelen van dit model eettafels zijn:
  • Aan een rechthoekige tafel heb je veel ruimte voor spullen (handig als je bijvoorbeeld ook werkt aan de tafel).
  • Een ovale tafel is ideaal voor een smallere ruimte. Je loopt er gemakkelijk omheen, en je schuift er makkelijker wat extra stoelen aan.

Heb je een vierkante ruimte? Zelfs als het iets afwijkt, dan is een vierkante of ronde tafel vaak perfect.
En voordelen van dit model eettafels zijn:
  • Een vierkante tafel kun je tegen de muur schuiven, ideaal voor in kleinere ruimtes.
  • Bij een ronde tafel schuif je eenvoudig extra stoelen aan. Handig als er vaak extra gasten mee eten of gezellig komen borrelen! 

Eettafels met hoeken (rechthoek of vierkant), worden over het algemeen als iets ‘formeler’ gezien. En daarnaast is het oppassen met kleine kinderen. Zij kunnen zich stoten aan de hoeken van de tafel. Een ronde- of ovale eettafel toont iets toegankelijker en ervaart men als gezelliger want je schuift er gemakkelijk een extra stoel bij! Of kijk naar de interieurtrend van nu en kies voor iets ertussenin! Een tafelblad genaamd ‘Plat ovaal’ is een favoriet van onze Kim of ga mee met de trend van de organische vormen en kijk eens naar een ‘kiezel’ vormig tafelblad. Lekker speels! Ook hier is Kim fan van. Ontdek onze losse tafelbladen en potensets. Je stelt gemakkelijk je eigen tafel zelf samen. En trek deze vormen dan ook door naar de rest van het interieur, zoals bijvoorbeeld een leuke salontafel, bijzettafel, vaas en/of lamp met organische vormen

Tip! Voorkom dat je een rechthoekige tafel in een vierkante ruimte zet en vice versa. De balans is dan vaak een beetje weg.

Blog-beeld-3-Welke-eettafel


Stap 3: Hoeveel stoelen zet je aan tafel?


Lengte van de tafel:

De lengte van de tafel kun je bepalen na het opmeten van de ruimte die je hebt. En de lengte van de tafel bepaalt hoeveel personen er rond de tafel kunnen zitten. Bij een rechthoekige tafel begint de meest ideale afmeting voor zes personen bij een lengte van 180 cm a 2 meter. Want een eetkamerstoel heeft gemiddeld 60 centimeter ruimte nodig in de breedte. Heeft de tafel poten op de hoeken? Dan heb je nog wat extra ruimte nodig. Kies voor zes personen dan het liefst voor een exemplaar voor twee meter lang, dan heeft iedereen voldoende ruimte om zijn stoel aan te schuiven en zit je elkaar niet in de weg tijdens het eten. Heb je een tafel met een poot in het midden op het oog? Dan red je het met 180 cm voor zes personen! In de video laat Kim het verschil zien tussen een poot in het midden of poten op de hoeken. Bekijk hier de video. 


Breedte van de tafel:

De meeste rechthoekige eettafels hebben standaard een breedte van 90 of 100 centimeter. Dit is genoeg om tegenover elkaar comfortabel en met voldoende ruimte voor borden, pannen en bestek te kunnen tafelen. Het bepalen van de juiste breedte van de eettafel is met name afhankelijk van de grootte van de eethoek. Een ruime eetkamer biedt meer mogelijkheden dan een compacte eethoek, maar met creatieve oplossingen kun je ook in een minder grote ruimte zoveel mogelijk van je woonwensen vervullen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een bank bij je eettafel, want een eetkamerbank kan tegen de wand en zo creëer je ruimte. En ja, met een eetbank is het wel wat lastiger aanschuiven en even rekening houden met elkaar, maar de ruimtebesparing én de stoere look van een eetbank aan de keukentafel maakt toch dat het een goede optie is in een wat minder brede ruimte. Daarnaast creëer je naast de ruimte ook een gezellige knusse sfeer. Je kunt er leuke kussens aan toevoegen en een bankje staat ook wat rustiger dan allemaal losse stoelen. 


Diameter van de tafel:

Kies je voor een ronde eettafel om met bijvoorbeeld vier personen aan te zitten, kies dan voor een diameter van minimaal 120 cm groot. En als je vijf stoelen aan een ronde tafel kwijt wilt, dan raden wij een diameter van 130 cm aan! Let er wel op dat dit richtlijnen zijn, het blijft ook wel een beetje kijken naar het model van de tafel en dan met name de poten. Kijk bijvoorbeeld naar de ronde tafel Damon van WOOOD met een diameter van 100 cm en daar kunnen best wel vier stoelen aan omdat de poot in het midden zit. De organische eettafel Tablo met een diameter van 130 cm heeft vier poten aan de rand en daardoor kun je er maximal vier stoelen aan plaatsen.  

Blog-beeld-4-Welke-eettafel

 

De laatste tip!

En het is misschien wel een ‘inkoppertje’, maar om een saai interieur te voorkomen raden wij je af om een matchende eettafel bij je andere meubels te kopen. Dus koop bijvoorbeeld niet een eettafel van dezelfde lijn als de salontafel of het tv-meubel. En dus ook geen matchende eetkamerstoelen. Het liefst wil je alles een beetje mixen en zo jouw eigen woonstijl neerzetten. Heb je toch een passende set waar je gek op bent? Dan kun je bijvoorbeeld wel een deel van de stoelen vervangen om wat meer variatie in je eethoek te brengen. 

Dit waren een aantal factoren om rekening mee te houden bij het uitzoeken van de juiste eettafel. Heeft jou dit op weg geholpen? Wij zijn benieuwd, dus plaats gerust het resultaat van jouw eethoek op Instagram en laat zien hoe Basiclabel jij woont. Als je op zoek bent naar nog meer tips over de eethoek, bijvoorbeeld over welke eetkamerstoelen bij jouw interieur passen, lees dan dit blog of bekijk deze video over het kopen van nieuwe eetkamerstoelen.

Of kom gezellig langs in onze winkel in Hoorn.

See you soon!