banner versie 2.jpg

Een eclectisch interieur: Zo doe je dat!

Er zijn vele soorten interieurstijlen, van landelijk tot industrieel of bohemian. Je kunt alle kanten op. Heb je wel eens gehoord van een eclectische woonstijl? Het is je vast wel eens ten oren gekomen, maar wat houd het nou precies in en hoe pas je een eclectische woonstijl toe in je eigen interieur? Met de volgende vijf ongeschreven regels kom je een heel eind. Laat je inspireren. 

Natasja
Natasja
Content Creator

De eclectische woonstijl is eigenlijk een mengelmoes van stijlen en stijlperiodes. Eclectisch betekent dan ook letterlijk: “het beste uitkiezen”. 

Vind je het lastig om voor een bepaalde woonstijl te kiezen en vind je meerdere stijlen mooi? Dan is de eclectische woonstijl helemaal iets voor jou! Door te kiezen voor verschillende elementen uit diverse woonstijlen die jij het mooist vind kun je juist een heel persoonlijk interieur creëren. Waar je wel voor moet oppassen is dat het geen rommeltje wordt, want hoewel het binnen deze stijl is toegestaan om bijna alles met elkaar te combineren, zijn er toch een aantal ongeschreven regels. Laten we deze stap voor stap doorlopen, zo heb je een houvast om een begin te maken aan jouw eigen eclectische woonstijl! 

1. Combineren van oude en nieuwe spullen 

Woon je in een relatief oudere woning, dan is het vaak niet moeilijk om oude elementen in je huis te combineren met een moderne touch. Denk bijvoorbeeld aan een mooie oude houten trap, een balkenplafond of mooie glas in lood ramen. Zet daar tegenover juist een strakke betonnen gietvloer of een glazen aanbouw en voilà daar heb je jouw goede basis voor een eclectisch interieur. Heb je een minder karakteristieke woning/nieuwbouw? Voeg dan zelf wat vintage meubels toe. Denk bijvoorbeeld aan dat leuke houten kastje van je oma of een mooi handgeknoopt wollen vloerkleed. Perfect om contrast te brengen bij bijvoorbeeld je hoogglans keuken en je metalen taatsdeuren.

HKliving-TTK3073-Overtufted-vloerkleed-multi-SF-01.jpg

2. Mixen van woonstijlen 

Het leuke aan de eclectische woonstijl is dat je meerdere stijlen kunt mixen en dus niet hoeft te kiezen voor één. Handig wanneer jij en je partner niet helemaal op een lijn liggen. In een eclectisch interieur hoeft dat dus helemaal geen probleem te zijn, maar kunnen jullie juist een perfecte aanvulling zijn op elkaars stijl. Zo kun je samen tot een prachtig interieur komen waar jullie beiden tevreden over zijn. 

Blog - Wat is een eclectisch interieur 2

3. Toevoegen van kleur 

Een eclectisch interieur vraagt (lees schreeuwt) om kleur. Vaak is de basis van deze interieurstijl daarom ook wat rustiger, zodat je kunt uitpakken met meubels en accessoires. Beperk je echter wel tot een bepaalde hoeveelheid kleuren zodat het interieur eenheid en rust uitstraalt. Pas bijvoorbeeld de 60/30/10 regel toe. Je kiest dan drie kleuren, waarbij je de eerste kleur voor 60% van de kamer gebruikt, de tweede voor 30% en de derde voor 10%. Je werkt dus eigenlijk met een primaire kleur, een secundaire kleur en een accentkleur voor de finishing touch. 

Shop in de eclectische stijl

4. Gebruik diverse patronen & prints 

Een printje geef je interieur meteen wat pit, daarom mag deze zeker niet ontbreken. Het geeft sfeer en maakt een statement. Ook hier geldt: je kan meerdere patronen en printjes met elkaar combineren. Extra leuk juist! Denk aan patronen in het behang, vloerkleed of in de stoffen van stoelen en kussens. Ben je bang dat het een beetje te veel word? Om balans te creëren kun je er dan voor kiezen om printjes te kiezen die in overeenstemming zijn met het kleurgebruik in je interieur.

Blog - Wat is een eclectisch interieur 1

5. Combineren van diverse materialen 

Deze laatste ongeschreven regel zorgt echt voor sfeer in een eclectisch interieur. Door verschillende materialen te gebruiken zorg je ervoor dat er contrasten ontstaan. Deze contrasten geven een ruimte meer spanning en sfeer. Denk bijvoorbeeld aan harde glanzende materialen zoals glas en steen, met juist zachte materialen zoals velvet en wol. Deze materialen naast elkaar versterken elkaars effect, waardoor de zachte stoffen juist nog zachter lijken en het steen nog glanzender. 

Hopelijk is het nu duidelijk wat een eclectische woonstijl inhoud en kun je zelf lekker gaan mixen om je eigen stijl en persoonlijkheid in je interieur te stoppen. Kies gewoon het beste uit alle smaken en houdt een beetje rekening met het aantal kleuren, dan zit je zeker goed! Toch liever voor 1 stijl kiezen, zoals een urban interieur? Dat kan natuurlijk ook! Bekijk dan onze YouTube pagina voor inspiratie van andere woonstijlen. 

Bekijk hier inspiratie voor andere woonstijlen