kersttafel

Zo maak je de perfecte kersttafel

De kerstdagen staan binnenkort alweer voor de deur. Tijdens dit gezellige feest vinden we het natuurlijk heerlijk om lekker uitgebreid te tafelen met geliefden. Een mooi gedekte tafel maakt dit natuurlijk net even leuker. In deze blog geven we je tips voor het decoreren van een mooie kersttafel. Ook leuk, op ons YouTube kanaal gaat interieurspecialist Kim aan de slag met de styling van een kersttafel en laat ze twee prachtige voorbeelden zien, bekijk de video hier!

Meike Hendrikse
Meike Hendrikse

Kerstdecoratie 

Tijdens de kerstdagen vinden velen van ons het heerlijk om lekker uit te pakken met decoratie. Je kunt het zo gek niet bedenken. Zingende kerstmannen, levensechte rendieren en hysterische verlichting. Natuurlijk kan een mooi versierde kerstboom niet ontbreken in de woonkamer. Tijdens de donkere koude dagen rondom kerst kun je je huis extra gezellig maken door mooie kaarsenhouders en kandelaren aan je interieur toe te voegen. Gooi een lekkere warme plaid op de bank en je bent klaar voor de wintermaanden. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt. Maar in deze blog richten we ons specifiek op de kersttafel. 
 

Shop tafeldecoratie

Hoe versier je een kersttafel? 

Door lekker op tijd te beginnen met inspiratie op te doen voor een kersttafel kom je een paar weken van tevoren al helemaal in de kerst stemming. Voor het maken van een kersttafel kun je het beste beginnen met het bepalen van een kleur of thema. Je hebt dan natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden. 

•    Ga voor een beetje bling, gebruik de kleuren rose, koper, goud en zilver.
•    Wil je meer iets chics? Denk dan aan donkere kleuren zoals blauw, donkergroen en bordeaux.
•    Winterwonderland is ook een leuk en gezellig thema; denk aan sneeuw, vachtjes en ijsberen. Als basis kun je de kleuren wit, lichtgrijs en lichtblauw gebruiken. 
•    Natuurlijk kun je de stijl van je interieur ook doorvoeren in je kersttafel. Bijvoorbeeld de landelijke stijl; gebruik dan rotan onderzetters, linnen servetten en versier de tafel met dennentakken en dennenappels. 

Als je het thema van de tafel bepaalt hebt kun je gaan beginnen met het verzamelen van de juiste spulletjes. Denk dan aan een mooi tafelkleed, borden, bestek, glazen en servetten. Deze basics kunnen natuurlijk echt niet ontbreken. 

Vervolgens is het tijd voor het verzamelen van de versiering. Met groen op de kersttafel kom je al een heel eind. Zet vaasjes neer met groen erin of leg het als een slinger op de tafel. Denk dan bijvoorbeeld aan takken zoals dennentakken, eucalyptus, katoentakken of takken met rode besjes. Andere leuke details zijn kleine diertjes zoals hertjes en vogels, kerstballen en nep sneeuw. 
 

Het dekken van de tafel 

Tijdens het dekken van de tafel begin je met het neerleggen van het tafelkleed. Kies een tafelkleed dat goed past bij de stijl die je gekozen hebt. Vervolgens plaats je in het midden van de tafel de gekozen decoratie zoals vazen, kandelaren, groene aankleding en andere accessoires. Daarna plaats je het servies, hier zijn bepaalde etiquette aan verbonden. Als je de tafel op de juiste manier dekt geef je de kersttafel direct een chic tintje. Je kunt het natuurlijk zo uitgebreid doen als je zelf wilt, maar hieronder volgt een stappenplan zodat je weet hoe je het eventueel aan kunt pakken. 

1.    Het bestek ligt van buiten naar binnen op volgorde van gebruik.
2.    Het dessertbestek ligt vlak boven het bord. 
3.    Glazen voor water, witte wijn en rode wijn staan schuin boven het bord aan de rechterkant. 
4.    Het servet ligt aan de linkerkant van het bord of boven op het bord. 
5.    Een naamkaartje plaats je boven het dessertbestek.
6.    De menukaart ligt op het bord of naast het servet. 

Hopelijk heb je door het lezen van deze blog meer inspiratie op gedaan voor het maken van een mooie kersttafel. In de bijbehorende video op ons YouTube kanaal laat onze interieurspecialist Kim twee voorbeelden zien van een kersttafel met een romantisch vintage thema en een urban stoer thema. Zeker de moeite waard om nog even te kijken!