Zo richt je de perfecte kinderkamer in!

In deze blog vertellen we je hoe je de perfecte kinderkamer in kunt richten. Kinderen hebben verschillende fases waar ze doorheen gaan en bij elke fase hoort een andere inrichting. Ook de functie van de kamer veranderd. Hier lees je waar je per fase op moet letten. Bekijk ook de bijbehorende video hier op ons YouTube kanaal. 

Meike Hendrikse
Meike Hendrikse

De afmeting van de kinderkamer

Hoe groot moet een kinderkamer zijn? Een lastige vraag, want ook dit is per leeftijd verschillend. Een baby heeft natuurlijk veel minder ruimte nodig dan een puber. Onderstaand een indicatie van hoe groot een kinderkamer ongeveer moet zijn; 
•    Een baby heeft genoeg aan een kamer van 6m2 
•    Een kind heeft genoeg aan een kamer van 9m2 
•    Een puber heeft genoeg aan een kamer van 12m2 

Natuurlijk zijn dit richtlijnen, als je een kamer beschikbaar hebt van een kleiner formaat hoeft dat absoluut niet voor problemen te zorgen. Bij een kleinere kamer zijn er een aantal punten waar je rekening mee kunt houden zodat de kamer optisch groter lijkt. 
1.    Gebruik lichte kleuren en vermijd donkere meubels. De kleur beige is voor een kinderkamer altijd een goede keuze, deze kleur straalt ook rust uit. 
2.    Maak gebruik van een kledingrek zodat je geen grote kledingkast hoeft te plaatsen, overige kleding kun je ook opbergen in een kast in een andere kamer. Daarnaast zijn er ook kinderbedden met opberglades beschikbaar, op die manier kun je de loze ruimte onder een bed optimaal benutten. 
3.    Plankjes aan de muur zijn ook een uitkomst als je een kleinere kamer hebt. Je kunt daar dan kleine spulletjes zoals verzorgingsproducten op kwijt. 
 

Kinderkamer inspiratie
Kinderkamer inspiratie
Shop kinderkamers

Checklist : items kinderkamer


Om te beginnen vertellen we je welke spullen je over het algemeen nodig hebt voor de inrichting van een kinderkamer. Hieronder een overzicht van de basiselementen (en bevat bijvoorbeeld nog niet de babyuitzet) om je een eindje op weg te helpen. 

•    Kinderbed
•    Matras
•    Dekbed
•    Molton
•    Hoeslakens
•    Hoofdkussen
•    Dekbedovertrekken
•    Nachtkastje
•    Vloer en/of vloerkleed
•    Verlichting: nachtlampje, hanglamp. Vloer- en/of bureaulamp 
•    Raambekleding
•    Kinderbureau
•    Bureaustoel
•    Kledingkast
•    Kledinghangers
•    Relaxgedeelte om te spelen
•    Wekker
•    Opbergkist
•    Kapstok
•    Leesboeken en tijdschriften
•    Posters / foto’s 
 

Onze favorieten
Onze favorieten
Shop kinderkamers
Opbergruimte
Opbergruimte
Shop kasten
kinderkamer accessoires
kinderkamer accessoires
Shop accessoires

Hoe richt je een babykamer in? 

Een babykamer is er natuurlijk vooral om een baby in te laten slapen, verzorgen en voeden. Er zijn een aantal meubels die onmisbaar zijn in een babykamer;

1.    Een wiegje of ledikant, dit is natuurlijk de plek waar de baby in komt te slapen. Om die reden moet het een fijne en veilige plek zijn. Je moet goed nadenken waar je het bedje gaat plaatsen. Zet hem nooit in de buurt van losse koorden of snoeren, niet in de buurt van elektra en ook niet bij de kachel of onder het raam. De perfecte plek voor het bedje is in de hoek tegen een muur, dit geeft een geborgen en veilig gevoel. 
2.    De commode kun je gebruiken om je kindje op te verzorgen en verschillende spulletjes in op te bergen. Zorg ervoor dat de commode de perfecte hoogte heeft en je alle spullen die je nodig hebt bij de verzorging van je baby bij de hand hebt. 
3.    Eventueel kan een kledingkast nog een fijne toevoeging zijn. In de kledingkast kun je overige kleding kwijt wat niet in de commode past. Naast kleding kun je er natuurlijk ook andere spulletjes van je baby in opbergen. 
4.    Als laatste is een stoel om je kindje in te kunnen voeden altijd handig. Vaak worden baby’s nog wakker in de nacht, het is dan fijn als je een lekker stoel hebt om in te kunnen zitten als je je kindje weer in slaap probeert te wiegen. 


Natuurlijk is het ook leuk om de babykamer leuk te kunnen stylen, een voordeel is dat je helemaal zelf kunt bedenken hoe je het in wilt richten. Bedenk eerst of je de babykamer met een thema in wilt richten. Je kunt kiezen voor een neutrale kleur zodat het bij zowel een jongen als een meisje past. Ook kun je leuk spelen met het behang, kies voor een rustige kleur of print zodat het niet te druk wordt in het kleine kamertje. Een mooi vloerkleed kan eigenlijk ook niet ontbreken, dit maakt de kamer warmer en zachter. Natuurlijk kun je nog een hemeltje ophangen, dit brengt sfeer in de kamer. Style het geheel af met leuke boekjes, knuffels en andere accessoires. 
 

sfeerbeeld blog kinderkamer

Hoe richt je een kinderkamer in? 

Rond een bepaalde leeftijd is het wel tijd om de overstap van een ledikantje naar een kinderbed te maken. Kinderen zullen zelf ook meer gebruik gaan maken van de kamer, om die reden moeten er ook andere meubels in de ruimte komen te staan. 

1.    Er zijn kinderbedden in verschillende formaten. Kies je voor een klein kinderbed dan moet je over een aantal jaar weer een nieuw bed kopen, je kunt er ook voor kiezen om een meegroei bed te kopen zodat deze heel wat jaartjes mee kan.
2.    Een kinderbureau met een stoeltje is onmisbaar, daar kan lekker aan gespeeld en geknutseld worden. 
3.    Natuurlijk is ook een kledingkast wel prettig, zodat ze hun eigen kleren bij de hand hebben. Ook leuk als ze vanaf een bepaalde leeftijd hun eigen outfit samen gaan stellen. 
4.    Tot slot is een nachtkasje een mooie toevoeging naast het bed. Dit biedt ruimte voor een nachtlampje, een wekker en een goed boek. 

Ook hier is de inrichting natuurlijk erg belangrijk. Kijk samen met je kind wat hij of zij leuk vindt en waar hij of zij zich fijn bij voelt. Misschien heeft het wel een lievelingsdier of lievelingskleur, dan kun je dit terug laten komen in de styling. Denk bijvoorbeeld aan een muursticker, als de interesses van je kind veranderen kun je de muursticker gemakkelijk vervangen. Je kind heeft waarschijnlijk meer dan genoeg speelgoed, daarom is voldoende opbergruimte een must. Een kinderkapstok of een wandlamp zijn leuke toevoegingen om extra sfeer te geven aan de kamer. 
 

Hoe richt je een tienerkamer in? 


Tot slot bespreken we welke items er niet mogen ontbreken in een tienerkamer. Een tiener zal al helemaal veel tijd doorbrengen op zijn of haar kamer om lekker te chillen en het gezeur van de ouders even te ontvluchten. 

1.    Natuurlijk is ook hier een bed onmisbaar. Er zijn veel verschillende opties, zo is een hoogslaper vaak de ideale uitkomst in een kleinere kamer, je kunt daar namelijk een bureau of kast onder kwijt en dat is ruimte besparend. Een normaal bed is natuurlijk ook helemaal goed en die kan dan gelijk gebuikt worden als relaxplek. 
2.    Tieners krijgen ook te maken met huiswerk, een mooie tafel of ruim bureau kan daarom niet ontbreken. Op die manier kunnen zij in alle rust hun huiswerk maken. 
3.    Vaak zijn tieners ook veel bezig met hun uiterlijk, daarom is een spiegel en een plek om hun persoonlijke verzorging producten op te bergen ook wel fijn. 

Qua styling van de tienerkamer geld hetzelfde als voor een kinderkamer, bespreek samen met je zoon of dochter wat hij of zij leuk vindt en kijk hoe je dit terug kunt laten komen in de kamer. 

Hopelijk heb je nu voldoende tips en tricks gelezen en kun je aan de slag met de inrichtng van de kinderkamer.