Het indelen van een cascowoning
Vaak koop je een nieuwbouwhuis dat is getekend door een architect. Hij/zij heeft dan al bedacht waar de eetkamer en de zithoek komen. Ook bepaalt de architect voor een groot deel de indeling van de keuken en de badkamer. Als voorbeeld kunnen er zelfs al enkele meubels op de tekening staan. Eigenlijk heeft een architect een grote invloed op jouw inrichting. Het kan lastig zijn om hier vervolgens nog doorheen te kijken en je eigen indeling te bedenken. Dat is zonde, want een nieuwbouwhuis heeft vaak veel meer mogelijkheden op het gebied van inrichting dan jij denkt. Kijk daarom goed naar de tekening en probeer ‘out of the box’ te denken!
Het is fijn om van tevoren een beetje te bepalen wat voor meubels je in je woning wilt plaatsen. Je kunt dan gaan kijken of de meubels ook daadwerkelijk passen door een plattegrond te tekenen en de meubels op schaal uit te knippen. Zo kun je gemakkelijk schuiven, passen en meten. Als zelf tekenen niet jouw sterkste kant is kun je ook verschillende online tools gebruiken, bijvoorbeeld Floorplanner.
Waar begin je mee tijdens de inrichting?
Tijdens de bouw van jouw nieuwbouwhuis zijn er een aantal belangrijke zaken die je moet regelen. Zo is het belangrijk om de juiste vakmensen in te schakelen die jouw huis helemaal af gaan maken; denk aan een schilder, een stukadoor en een tegelzetter. Ook moet je nadenken over de keuken, de badkamer, de vloer en eventueel een nieuw interieur.
Na de oplevering moet jouw huis woon klaar gemaakt worden. Je kunt het beste beginnen met het inschakelen van een elektricien, hij kan ervoor zorgen dat je stopcontacten krijgt op de plekken waar jij ze graag wilt hebben. Daarnaast kan hij ook nog enkele aanpassingen doen naar aanleiding van jouw lichtplan.
Vervolgens kan er gewerkt worden aan de badkamer en het toilet, hier zullen tegels geplaatst worden en dit levert veel stof op, daarom is het handig om hier mee te beginnen. Als deze klus geklaard is kun je beginnen met het behangen van de muren. Na de wanden zijn de vloer en de keuken aan de beurt. Als je al deze stappen doorlopen hebt kan het leuke werk beginnen, namelijk het stylen van de woning!
Het is belangrijk om te weten welke woonstijl bij jou past. Als je weet welke stijl je in je huis wilt hebben wordt het inrichten een stuk makkelijker. Om jouw woonstijl de ontdekken kun je een moodboard maken, blader door leuke magazines en ga op zoek naar leuke plaatsjes die bij jou passen. Knip ze uit, plak ze op en zo krijg je meer inzicht in de stijl die bij jou past.
Welke vloer moet je kiezen?
Bij een nieuw huis hoort ook een nieuwe vloer. Het is belangrijk dat je daar goed over nadenkt, want een mooie vloer kost een hoop geld en je zult er lange tijd mee moeten doen. Bedenk eerst wat voor soort vloer je wilt en of deze bij jouw stijl past. Je hebt veel verschillende materialen voor vloeren, denk bijvoorbeeld aan hout, pvc of een giet- of microcementvloer. Houd bij het uitkiezen van de vloer rekening met eventuele vloerverwarming en bekijk of de vloer hier wel of niet tegen kan.
Wat kost de inrichting van een nieuwbouwhuis?
Het is lastig om te benoemen hoeveel de inrichting van een nieuw huis precies kost. Voornamelijk omdat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Ook hoef je echt niet alles in een keer aan te schaffen en kunnen bepaalde meubels bijvoorbeeld ook wat langer wachten. Een keuken en badkamer zijn dingen die je wel direct aan moet schaffen. Vaak is het verstandig om alles zelf uit te kiezen en bij aparte leveranciers te bestellen. Het is misschien wel extra werk, maar je badkamer of keuken wordt dan wel uniek en het scheelt veel geld.
Ook een vloer kun je lastig uitstellen, laminaat en pvc zijn goedkoper dan een vloer van echt hout of een gietvloer. Tegels en tapijt zijn er in veel verschillende prijscategorieën. De kosten voor een vloer hangen natuurlijk ook af van de oppervlakte. Daarnaast moet je nadenken of je alles zelf gaat installeren of dat je mensen inhuurt om te schilderen, de keuken te plaatsen of de elektra te doen. Hierin kun je eventueel ook kosten besparen.
Al met al komt er een hoop kijken bij het inrichten van een nieuwbouwhuis. Hopelijk ben je er helemaal klaar voor na het lezen van dit blog artikel.