Tips bij het inrichten en stylen van kasten

Kledingkasten, opbergkasten, dressoirs en tv meubels; ze bieden allemaal opbergruimte. Dat is natuurlijk altijd fijn, zo kun je gemakkelijk spullen opruimen achter gesloten deuren en heb je geen rommel in huis. Naast dat kasten praktisch zijn, zijn ze natuurlijk ook hele goede sfeermakers in huis. In deze blog vertellen we je hoe je de juiste kast uitkiest, hoe je hem het beste inricht en hoe je hem kunt stylen. Bekijk hier ook bijbehorende video op ons YouTube kanaal. 

Meike Hendrikse
Meike Hendrikse

Welke kledingkast past het beste bij jou? 

We beginnen met een kledingkast, wat voor soort kledingkast past het beste bij jou en je garderobe? Allereerst is het goed om te bepalen hoe groot jouw kledingkast moet zijn. Bij het bepalen van het formaat van je kledingkast zijn er twee factoren waar je rekening mee moet houden; namelijk, de grootte van de kamer en die van je garderobe. Begin met het opmeten van de beschikbare ruimte, houd hierbij rekening met openslaande deuren. Het is natuurlijk zonde dat wanneer je de kast geplaatst hebt je kast- of kamerdeur niet meer opengaat. vervolgens moet er gekeken worden naar de diepte van de kast. Dit hangt af van wat je in de kast gaat hangen of leggen. Bij een kast waar je spullen op wilt hangen moet je een minimale diepte van 60 centimeter aanhouden, als je kleding op wilt vouwen en neer wilt leggen is 35 centimeter bijvoorbeeld voldoende. 

Als je een kleinere kamer hebt kun je kiezen voor een 1-deurs kledingkast. Zo hebben wij bij Basiclabel een kast met de naam Rens van het merk WOOOD, dit is een 1-deurs kast die je zelf kunt samenstellen en uitbreiden. Als je dus meer ruimte beschikbaar hebt kun je er gemakkelijk een kast uit dezelfde collectie naadloos op aansluiten. 

Een andere mooie garderobekast is de Organize kast van het merk BePureHome. Door het geschuurde grenenhout in de kleur mistgrijs en de goudkleurige handgreep heeft deze kast een rustige en elegante uitstraling, zo creëer je een hotelgevoel in je eigen slaapkamer. 

Zoals net al genoemd werd is de grote van je garderobe ook bepalend voor de grote van je kledingkast. Bedenk of je je kleding liever ophangt of opvouwt, zo kun je bepalen hoeveel legplanken je nodig hebt en of je een kledingroede nodig hebt. Een ruimere kast helpt het overzicht te bewaren en dat maakt het gemakkelijker om s ’morgens outfits uit te kiezen. 


 

Shop garderobekasten

Hoe kun je je kledingkast het beste inrichten? 

We kennen het allemaal; een kledingkast die volledig overhoop ligt omdat je in de ochtend niet gelijk de perfecte outfit samen wist te stellen. Wil je die stress in de ochtend voorkomen, zorg er dan voor dat je kledingkast goed geordend is. Om te beginnen is het goed om je kleding eens in de zoveel tijd uit te zoeken. Kleding wat je niet meer draagt kun je het beste weg doen, dat scheelt een hoop troep. Kleding wat er nog goed uitziet kun je een tweede leven geven door het naar een goed doel te brengen. Zo maak je er andere mensen,die het goed kunnen gebruiken, blij mee. 

Als je je garderobe uitgezocht hebt, is het handig om je kleding soort bij soort in te delen, dus broeken bij broeken, t-shirts bij t-shirt en sportkleding bij elkaar. Zo kun je in ieder geval gericht opzoek naar het juiste item. Tevens is het handig om je kledingkast zo in te delen dat kleding wat je vaak aantrekt op ooghoogte ligt, dit zodat je er gemakkelijk bij kunt. Wil je ook bedlinnen opbergen in je garderobekast? Leg dat dan boven in de kast, dat heb je namelijk niet dagelijks nodig. Schoenen kun je juist het beste opbergen op de onderste plank. Als je kast lades heeft kun je daar je ondergoed in leggen. Aan de roede hang je meestal blousjes, jurkjes en colberts.

Moet je je kleding ophangen of opvouwen? 

Hoe bepaal je nu welke items je het beste op kunt hangen en welke items je het beste op kunt vouwen? Als je er voor kiest om je kleding op te vouwen is het wel belangrijk dat je dat netjes doet, anders krijg je alsnog allemaal kreukels in je kleding. Het is handig om te kijken naar de stof waar de kleding van gemaakt is als je kiest voor hangen of vouwen. Kleding dat gemaakt is van rekbare stof kun je het beste opvouwen, dat rekt namelijk uit als je het ophangt. Linnen en katoen heeft snel de neiging om te kreukelen, dit kun je daarom beter ophangen. Het ophangen van kleding heeft ook als voordeel dat je gemakkelijk kunt kijken welk kledingstuk je in je handen hebt en of het past met wat je ingedachte hebt. Het ophangen van kleding is vaak overzichtelijker dan wanneer je kleding opvouwt. 

Shop kledingkasten
Shop kledingkasten
Kledingkasten
Shop opbergkasten
Shop opbergkasten
Opbergkasten
Shop buffet & vitrinekasten
Shop buffet & vitrinekasten
Buffet & vitrinekasten

Hoe richt je een kast in de woonkamer in? 

Naast kasten in de slaapkamer kun je natuurlijk ook kasten in de woonkamer plaatsen. Wandkasten of open vakkenkasten staan vaak prachtig en zo kun je leuke hoekjes creëren. Hoe kun je ervoor zorgen dat een kast een mooie toevoeging is aan je interieur zonder dat het rommelig oogt? Hier delen we een aantal tips die zorgen voor een mooie balans in een open kast. 

1.    Sorteer je items op kleur en zorg ervoor dat je niet teveel verschillende kleuren door elkaar gebruikt.
2.    Kies een aantal accessoires van verschillende hoogtes en combineer deze met elkaar om zo een speels effect te creëren.
3.    Zet eerst grote robuuste items zoals vazen en schilderijen in de kast, verdeel deze zodat je ze daarna kunt aanvullen met kleine accessoires.
4.    Gebruik boeken als plateau, stapel een aantal boeken met een mooie rug op elkaar en zet hier een mooi item op. Zo creëer je een soort podium.
5.    Zet items speels in groepjes bij elkaar. Door de items elkaar te laten overlappen creëer je ook meteen diepte in de kast.
6.    Houd het luchtig. Zorg dat er nog wat lege plekjes in de kast zijn, zo houd je het rustig en overzichtelijk. 
 

kast inrichten

Hoe style je een dressoir of tv meubel? 

Bovengenoemde tips kun je natuurlijk ook meenemen in de styling van een dressoir of tv meubel. Alleen is het waarschijnlijk zo dat je hier iets minder items op kwijt kunt. Een leuke lamp is ook een mooie toevoeging op een dressoir. Plaats de lamp een beetje aan de zijkant van de kast voor de juiste balans. Het Draw dressoir van het merk BePureHome is een prachtige toevoeging aan ieder interieur. De sfeervolle warme walnoot kleur en het 3d effect in de deurtjes maakt hem uniek. Dit dressoir heeft heeft twee snoergaten aan de achterkant zodat je de kabels mooi weg kunt werken, dat is natuurlijk wel zo handig!

Hopelijk weet je na het lezen van deze blog hoe je jouw kasten in huis het beste kunt stylen en inrichten.