7x veelgemaakte interieurfouten en dé oplossing

7x veelgemaakte interieurfouten en dé oplossing

Geschreven door: Irene, interieurstyliste 

Als interieurstyliste ben ik uiteraard erg kritisch als ik bij iemand binnenkijk, maar over smaak valt niet te twisten. Iedereen moet zich vooral lekker voelen thuis, vooral nu! Toch zie ik ook dat mensen het inrichten van hun woning vaak best lastig vinden en meestal gaat het in de basis dan al mis. Er wordt geen weloverwogen keuze gemaakt. Op een bewuste manier leven en wonen doe je namelijk ook door de juiste keuzes te maken in je interieur. Een miskoop zit in een klein hoekje. Maak een weloverwogen keuze, ook in duurzame materialen, zodat je er langer plezier van hebt. Daarom deel ik mijn tips, voor een goede basis waarvan je lang plezier zult hebben. 

1. Meubels tegen de muur
Veel mensen zetten hun bank en tafel aan de buitenkanten van een ruimte. Het effect daarvan is meestal dat 2/3 van de kamer ongebruikt blijft, dat men íets mist in de inrichting en daar dan niet direct de vinger op kan leggen. De kamer wordt met kussentjes en poefjes opgevuld, maar dit heeft vaak niet het gewenste effect. 

Tips 
Haal de bank van de wand en plaats er een sidetable of klein kastje achter. Met bijvoorbeeld planten erop krijg je meteen meer levendigheid op de muur. Verbind losse elementen met een groot vloerkleed eronder. Veel rechte meubels? Kies eens voor een rond vloerkleed. Een eettafel kan bijvoorbeeld ook prima middenin een ruimte geplaatst worden. Dit zorgt juist voor een ruimtelijk geheel. 

2. Te kleine (gekregen) meubels 
Daar zit je in je doorzonwoning, meubels mee vanuit de studeerkamer want daar kon je toch geen afscheid van nemen? En dat leuke tafeltje van oma, daar is toch ook wel een plekje voor te vinden? Voor je het weet staat de ruimte vol met onhandige klein meubels en hebbedingetjes. 

Tips
Begin bij de basis: grote meubels. Kijk goed naar de routing, wat is de snelste weg naar de hal, keuken of tuindeuren? De rest kan gevuld worden. Ook in een kleinere woning zijn grote meubels juist gewenst, hierdoor oogt de ruimte namelijk rijker en gevulder.

Maak het makkelijk voor jezelf en probeer de nieuwe meubels te visualiseren in de ruimte, nog voordat je deze aanschaft! Kijk goed naar de maten van de bank of kast. Pak papier, een schaar en teken een plattegrondje. Het kan ook met kranten op het formaat van de meubels. Leg dit uit op de grond waardoor je zeker weet dat het allemaal past in de desbetreffende ruimte. 

3. Zwevende wanddecoratie 
Het ophangen van objecten aan de muur is voor veel mensen een pijnpunt. Hier en daar een fotolijstje, een 'Home' bordje en een paar kindertekeningen hangen meestal ongeordend aan de muur. Echt een idee is er niet. Het oogt rommelig en je weet niet waar je moet kijken, te veel prikkels! 

Tips
Vooral in een nieuwe woning met maagdelijke witte muren zet je niet graag de schroeftol. Denk na over de plek waar je iets wil communiceren en cluster daar de wanddecoratie. Grote gebaren werken vaak beter, dit houdt in dat je niet teveel kleine spulletjes op moet hangen. Verzamel het op een fotolijstenplank of in een wandkastje. Een ander alternatief is een gekleurd vlak op de muur die je gebruikt als canvas. Ook hier kun je het van tevoren uitleggen op de grond, alvorens het aan de wand te bevestigen. 

Woonzonden sfeerbeeld 1


4.  Verlichting door wiebelende peertjes...
Verlichting is vaak een ondergeschoven kindje. Niet iedereen heeft het budget voor een lichtplan of heeft een handige doe-het-zelver thuis. Daarom zie je nogal eens verlichting op de meest makkelijke manier. Er bungelt nog ergens een peertje omdat er geen keus gemaakt kan worden voor een armatuur. Of het lichtpunt zit nog op de plaats van een vorige bewoner waardoor het geen samenhang heeft met het meubilair, en een tl onder een keukenkastje is toch gewoon best praktisch?

Tips
Wat een plezier kun je hebben van mooie verlichting! Het is ook echt functioneel, je kunt er zelfs een ruimte groter of kleiner mee laten lijken. De kleur van een lichtbron kan de sfeer bepalen. Je kunt objecten uitlichten waardoor het attentie krijgt. Online zijn er genoeg tips & tricks te vinden, verdiep je erin en pak het op. Het is tenslotte de finishing touch van een mooi interieur! 

5. Kamers als een klankschaal 
Harde wanden of vloeren, een metalen pui, metalen jaloezieën en marmer. Tegenwoordig worden deze harde materialen veel gebruikt, maar vergeet deze materialen niet te combineren met zachte varianten! Harde materialen sturen het geluid net zo hard terug als dat jij het op ze afstuurt. Niet echt een gezellig effect met rondrennende kinderen of een film op TV.

Tips
Zorg ervoor dat er genoeg geluid kan worden geabsorbeerd.

> Dat kan door middel van overgordijnen en in between gordijnen.
> Een lekker groot wollig kleed op de laminaat- of tegelvloer.
> Heb je al eens gehoord van geluid absorberende wandpanelen? Deze zijn er ook in decoratieve vormen.
> Een vliesbehang doet ook al heel veel werk voor het geluid. Kortom, naast gladde harde materialen moeten er echt warme aaibare varianten worden toegepast! 

6. Zwervende spullenboel 
Iedereen herkent het wel: Je komt ergens binnen en valt bijna over de schoenen, tassen, jassen, skateboards of zelfs fietsen. De kamer ligt bezaaid met speelgoed, boeken, kranten en vuile vaat staat nog op het aanrecht. Laptop en iPad op de bank. Niets is ongezelliger dan dat, tenminste in mijn opinie, sommigen duiden dit fenomeen aan als 'gezellig'. 

Tips
Mijn advies is om alles achter deuren te krijgen.

De hal
Zorg bij de entree bijvoorbeeld voor een ladenkast. Heel praktisch voor schoenen, sjaals en sleutels. Een kapstok achter een schuifdeur is ook heel fijn, dit hoeft geen diepe kast te zijn. Je kunt dan op de schuifdeur een spiegel bevestigen, op deze manier lijkt de hal ook meteen groter.

Speelgoed
Met speelgoed kun je heel goed decoreren, maar het probleem zit meestal in de hoeveelheid. Zoek de spullen uit een halveer het volume. Creëer een hoekje met een kastje en wat bakken en wissel na een tijdje het speelgoed om. Zo ontdekken je kinderen opeens weer nieuwe leuke dingen om mee te spelen.

Apparatuur
Zoek een vaste plek voor het opladen van telefoons en andere apparatuur. Een rekje met wat planken is een prima oplossing. Een goede wandcontactdoos met voldoende ruimte en voila er hoeft ook niet meer naar een oplader gezocht te worden.

 7. Wonen in een museum 
Je komt het nog wel eens tegen. Een bezoek bij iemand waar de inrichting zo perfect is dat je er bijna niet durft te bewegen. 

Tips
Een huis is natuurlijk wel bedoeld om in te leven! Je kunt best zuinig zijn op je spullen, je nieuwe vloer of bank. Je hebt er misschien zelfs lang voor moeten sparen, maar vergeet er vooral ook niet van te genieten! Kies daarom liever voor materialen die wel tegen een stootje kunnen. Bij voorkeur een materiaal dat goed schoongemaakt kan worden, zonder zijn eigenschappen te verliezen. Bijzondere decoratie van waarde kun je misschien beter in een vitrinekast stallen, dan hoef je namelijk ook niet bang te zijn dat het sneuvelt. Wees gastvrij en laat jouw gasten zicht welkom voelen bij jou thuis. Vrij bewegen is hierbij wel echt een must ;-) 

Van het ene uiterste naar het andere, elk interieur is anders. Vergeet niet die persoonlijke touch, maar het begint allemaal bij een goede basis!