Deze woontrends van 2023 mag je niet missen!

In deze blog bespreken we de woontrends van 2023. Welke kleuren, vormen en materialen we aankomend seizoen terug gaan zien lees je hier. Natuurlijk hoef je nu niet gelijk je hele interieur om te gooien, maar het is wel leuk om op de hoogte te zijn van de nieuwste trends en ontwikkelingen op interieurgebied. Bekijk ook hier de bijbehorende video op ons YouTube kanaal! 

Meike Hendrikse
Meike Hendrikse

Wat zijn de woontrends van 2023


Het is natuurlijk heerlijk om vooruit te kijken naar de trends die aankomend jaar ons interieur zullen inspireren.  Interieurtrends weerspiegelen de tijd waarin we leven, zo zien we in 2023 hoe twee onzekere corona jaren ervoor gezorgd hebben dat we graag wonen in een veilig, gezellig en vooral vrolijk interieur. 

Bekijk de video

Kleur, kleur en nog eens kleur


Wat we daarom veel voorbij gaan zien komen is kleur! Denk hierbij aan een combinatie van felle maar ook juist zachte kleuren. Felle kleuren zijn er om je creativiteit op te wekken, de zachte kleuren zijn er juist om een gevoel van rust te creëren. Het toevoegen van kleur in je interieur kan door bijvoorbeeld een muur een felle kleur te geven. Als dit nou nog een stap te ver is kun je er ook voor kiezen om een zachtere verfkleur op de muur aan te brengen. Ook dit jaar zien we dat deze kleuren dit jaar weer zijn geïnspireerd op de natuur.  Een andere manier om kleur toe te voegen aan je interieur is door middel van leuk gekleurde meubels of accessoires. Zo zie je dat tafels in de kleuren roze, groen en blauw met een strakke minimalistische vorm echt een trend zijn. Ook gaan we veel gekleurde kussens zien, zo kun je op een zachte subtiele manier toch kleur aan je intereur toevoegen en ook gemakkelijk veranderen.

Glas in je interieur 


We zien tegenwoordig steeds meer meubels en asscoires gemaakt van glas. Zo is gekleurd glas helemaal up-coming. Dit zie je terug in vazen, kandelaren maar natuurlijk ook in servies. Bij Basiclabel hebben we twee leuke bijzettafels van glas in de kleur groen en in de kleur amber. Naast gekleurd glas, zien we ook veel geribbeld glas. Dat is iets dat we van vroeger nog kennen. Zo zien we nog steeds veel invloeden van de jaren 70 terug, retro blijft in. Dat sluit ook aan op het ‘space age’ tijdperk, en dat betekent veel zilver en chroom, ofwel shiny en gedurfd!
 

Gekleurd glas

Organische vormen 


Qua vormen blijven we ook aankomend jaar veel ronde organische items tegen komen. Eerder zagen we deze vormen voornamelijk terug in accessoires en kleine meubels zoals bijzettafels. Echter gaan we het nu steeds meer terug zien in grotere meubels zoals banken en tafels. De verwachting is dat deze ronde vormen wat meer gaan ‘opblazen’ waardoor je chubby meubels gaat krijgen. Echte eyecathers en heerlijk om in weg te zakken.
 

Woontrends foto 1

Glitter en glamour 


Aankomend jaar gaan we meer glamour terug zien in het interieur. Denk dan aan rookglazen lampen, goudkleurige kadelaren en geweven kussens. Hieronder valt ook een beetje de art deco stijl. Deze excentrieke woonstijl uit de jaren ’20 maakt gebruik van rijke kleuren, geometrische patronen en luxueuze materialen. Een beetje glitter en glamour mag dus echt niet ontbreken het komend seizoen.


Duurzaamheid 


Eigenlijk mogen we dit geen trend meer noemen, maar duurzaamheid mogen we zeker niet vergeten. Dit blijft een belangrijk onderwerp, ook op het gebied van interieur. We kijken steeds meer naar de herkomst van producten, waar wordt het bijvoorbeeld geproduceerd? Bij Basiclabel is ruim 30% van de collectie in Nederland, in eigen fabriek geproduceerd. Dit scheelt enorm veel transport en dat draagt bij aan een betere wereld. Tijdens het shoppen is het ook handig om te kijken naar het FSC-keurmerk. Dit is een keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer. Zij staan voor het behouden en onderhouden van bossen wereldwijd. 

379597-A-379596-S-02 SF Mae bijzettafel organisch alpaca sepia.jpg
106748-2.png
500562-G SF BL Lola kruk keramiek groen 43xØ33cm.jpg

Welke interieurtrends van 2022 zullen verdwijnen? 


Veel trends van de afgelopen jaren zien we in een bepaalde vorm weer terug komen, maar dan iets uitgesproken en gedurfder. Als je dus nog niet echt toe bent aan verandering kun je nog prima een seizoen mee met je huidige interieur. 

Toch zijn er wel een aantal dingen die we minder terug zullen zien. De afgelopen jaren waren grote open ruimtes de norm geworden in veel huizen bijvoorbeeld een keuken die aansluit op de woonkamer. Dit gaan we minder zien, open ruimtes maken plaats voor opgedeelde kamers. Dit opdelen kan gemakkelijk gedaan worden door het plaatsen van een kamerscherm of een leuke kast. Op deze manier kun je diepte aanbrengen in je interieur zonder het massieve karakter van een muur. 

Ook zal de trend ‘alles in wit’ een stuk minder worden. Er komt steeds meer kleur in het interieur dus een volledig witte woonkamer is verleden tijd. De neutrale wabi sabi en lichte Scandinavische stijl blijft zeker nog, maar dan zal er hier en daar dus wel wat kleur toegevoegd worden. 

Als laatste zien we een verschuiving in decoratie. Decoratie zonder functie, zoals ornamenten en sculpturen, worden vervangen door items die een functie dienen, zoals kandelaren en vazen
 

De interieurkleuren van 2023 


De interieurkleuren van 2023 van Flexa, Karwei en Histor hebben één ding met elkaar gemeen en dat is dat er overal een groene toon in zit. Dat we meer dan ooit onze inspiratie uit de natuur halen mag dus wel duidelijk zijn.

Flexa heeft gekozen voor Wild Wonder. een positieve geel-groene tint die je doet denken aan korenvelden. De naam Wild Wonder staat voor de natuurlijke magie die je om je heen ziet. 

De Karwei kleur van het jaar is 2023 Nordic Green. Deze ademt rust uit en het geeft body aan de ruimte zonder opdringerig te zijn. De groengrijs tint past mooi bij zowel warme als koele tinten.

Histor heeft de verrassende blauwgroene Vining Ivy uitgekozen voor het nieuwe seizoen. Vining Ivy mengt krachtig blauw met verfijnd groen voor een diepe, een beetje edelsteen, kleur en is wat mij betreft een perfecte match met een kleurrijk, hotel chique interieur.

Deze kleuren matchen goed met andere kleuren die in 2023 zeker een opmars gaan maken. Denk aan bruine en aubergine tinten, maar ook de kleur lila mogen we zeker niet vergeten. 
 

woontrend foto 2

Trends vertalen naar meubels 


Als we de trends gaan vertalen in meubels zien we de organische vormen mooi terug komen in de Sloping hoekbank. Het afgeronde strakke design geeft deze bank een comfortabele en moderne uitstraling. Ook de Roundly eettafel is een mooie weerspiegeling van de eerste trend. Deze tafel heeft een organisch gevormd blad en een luxueuze walnootkleur. 

De ronde en beetje opgeblazen, chubby vormen zie je terug in de Woolly draaifauteuil. Door de ribstof is hij ook wel een beetje retro. Een ander voorbeeld is de Stern bank, die heeft ook een opgeblazen design. 

Het groen vanuit de trendkleuren zie je ook veel terug in verschillende meubelstoffen. Zo heeft de Rodeo serie een bank in een frisse pistache groene velvet stof. Tevens heeft de Rodeo serie mooie opvallende kleuren wat ook helemaal aansluit op de nieuwste woontrends. 

Dit waren een aantal trends op het gebied van interieur, hopelijk heb je wat inspiratie op kunnen doen en wellicht kun je dit meenemen als je je eigen interieur een make-over gaat geven.