Scandinavisch interieur 1

Zo creëer jij een Scandinavisch interieur!

Is “less is more” jouw motto? Dan is een Scandinavisch interieur misschien wel de perfecte match voor jou! In deze blog vertellen we je alles over waarom deze stijl zo populair is en hoe je deze toe kunt passen in jouw eigen interieur. Bekijk ook bijbehorende video op ons YouTube kanaal hier

Meike Hendrikse
Meike Hendrikse

Wat is een Scandinavisch interieur? 


Wat is dan een Scandinavisch, of ook wel Nordic, interieur? En aan welke kenmerken moet je denken? Bij Scandinavisch moet je denken aan minimalistisch, licht en veel natuurlijke materialen. Een interieur zoals dit is door haar lichte tinten een oase van rust. 


De keuze voor lichte tinten in een Scandinavisch interieur heeft een reden. In Scandinavië gaat de zon behoorlijk vroeg onder waardoor het sneller donker is. Om die reden worden de interieurs zo licht mogelijk gehouden. Dit wordt ook wel ‘wit wonen’ genoemd. De stijl staat dus bekend om de inrichting en aankleding met witte en lichte tinten. De lichte kleuren doen de ruimte groter lijken en zorgen voor licht in huis op donkere dagen. De ruimte en rust maken deze stijl zo populair. Nu denk je misschien dat een woning met voornamelijk witte en lichte tinten snel saai is. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Het zorgt er namelijk voor dat er extra aandacht uit kan gaan naar de mooie items die in de ruimte staan, zoals een strakke bank, bijzondere verlichting of een groot kookeiland. 
 

Bekijk de YouTube video

Welke kleuren passen er in een Scandinavisch interieur? 


De vraag welke kleur er het beste in een Scandinavisch interieur past is makkelijk. In deze stijl worden vaak monochrome kleuren gebruikt, dat wil zeggen alles uit een tint. De witte, of gebroken witte muren, zorgen voor een frisse basis en geven een zomers gevoel. Om ervoor te zorgen dat een Scandinavisch interieur niet kil aanvoelt wordt er gemixt met warme materialen en natuurlijke vromen voor een zachte sfeer. Ook is een hoogpolig vloerkleed van wol of een schapenvacht een mooie toevoeging om meer sfeer in huis te creëen. 


Ondanks alle lichte kleuren en materialen is het mooi om wat donkere accenten toe te voegen voor wat contrast. Denk bijvoorbeeld aan een mooie zwarte lamp. Andere tinten die veel gebruikt worden zijn beige en crème, gebruik deze kleuren in de vorm van kussens op de bank of het vloerkleed. Ook zie je veel verschillende bruine kleuren in een Scandinavisch interieur. Dit zie je in het houtgebruik, plaats bijvoorbeeld een mooie houten kruk of een houten tv meubel
 

Scandinavisch interieur 2

Welke vloeren zie je terug in een Scandinavisch interieur? 


De vloer is een belangrijk onderdeel in de kamer en bepaalt voor een groot deel de sfeer in huis. Natuurlijk is ook de vloer in een Scandinavisch interieur van een lichte kleur. Dit kan bijvoorbeeld een lichte houten vloer zijn, maar ook een betonnen of gietvloer zie je vaak terug. Dit is een mooie rustige basis voor een Scandinavisch interieur. 
 

Wat is typisch Scandinavisch? 


Naast kleurgebruik moet je ook denken aan Scandinavische designs, dit is kort gezegd minimalistisch en functioneel tegelijk. Je ziet vooral strakke lijnen, en de poespas wordt achterwege gelaten. Er wordt geprobeerd met zo min mogelijk product een mooi ontwerp neer te zetten, nogmaals, less is more. Dit wordt ook gedaan door producten op een simpele en ingetogen manier vorm te geven. 


Ondanks dat de ontwerpen vaak vrij strak zijn, wordt comfort zeker niet vergeten. Daarbij is functionaliteit ook een belangrijk onderdeel. Alle producten hebben een duidelijke functie in de woonruimte. 


Accessoires in een Scandinavisch interieur zijn vooral gericht op eenvoud. Tierelantijntjes worden over het algemeen achterwege gelaten. Doordat de producten vaak met aandacht gemaakt zijn zie je dit terug in de kwaliteit van de producten. Door het simpele design van de accessoires kun je gemakkelijk meerdere items bij elkaar zetten zonder dat het druk wordt.
 

Hoe pas je een Scandinavisch interieur toe? 


Wil je zelf aan de slag met een Scandinavisch interieur? Denk dan goed na over elk item die je in de ruimte zet. Koop niet te veel en ga voor kwaliteit in plaats van voor kwantiteit. Combineer moderne items met luchtig en koop vooral functionele meubels. Houd het rustig en eenvoudig, dat is waar het bij een Scandinavisch interieur om draait. Met natuurlijke materialen zoals hout en katoenen stoffen zorg je voor een beetje gezelligheid. Daarbij zijn grafische prints ook een goede toevoeging, ze komen in bijna elk Scandinavisch interieur voor! Denk aan grafische prints op accessoires zoals kussens, plaids en kleden. 


Hopelijk heb je na het lezen van dit blog een goed beeld gekregen van de Scandinavische stijl en weet je of dit bij jou past. Is de Scandinavische stijl toch niet helemaal jou ding? Lees dan de blogs blogs over de andere woonstijlen.